To je to što me zanima!

Santiago Bernabéu u plamenu!

U popodnevnim satima srijede izbio je požar na kultnom stadionu Real Madrida, gusti dim nadvio se nad tim dijelom grada. Vatrogasci su ga lokalizirali, a nije poznato što je uzrok buktinje
Vidi originalni članak

Projekt vrijedan gotovo 600 milijuna eura, renovacija kultnoga nogometnog stadiona Santiago Bernabéu u Madridu, odjednom se našao u velikom problemu. U Realovoj kući u srijedu navečer izbio je požar.

Gusti dim nadvio se nad kosturom velebnog stadiona na kojem se više od godinu dana, zbog kompletne obnove, nije odigrala utakmica. Stanovnici glavnog grada Španjolske i slučajni prolaznici brzo su objavili snimke na društvenim mrežama.

Alarm je uzbunio lokalne vatrogasce koji su nakon 15-ak minuta stigli na požarište i lokalizirali ga. Prve procjene govore kako veće štete nije bilo, ali nije jasno što je pokrenulo buktinju.

Novi Bernabéu trebao bi zadržati kapacitet od 81.000 gledatelja, ali dobiti i pomični krov i terene za razne sportove i koncerte, semafor od 360 stupnjeva, šoping centar, podzemnu garažu s pet etaža, restorane...

Sedam poprečnih ploča širokih 15 metara i visokih između 23 i 25 centimetara moći će se izvlačiti i tako sačuvati travnjak za neke druge događaje.

Futuristički stadion s pomičnim terenom

Koncerti će se tako održavati cijele godine, a ne samo po završetku sezone kao dosad (zbog očuvanja travnjaka) i tako klubu donijeti veću zaradu. Cilj je da stadion bude maksimalno iskorišten sedam dana u tjednu.

Te će se ploče skladištiti jedna iznad druge u posebnoj prostoriji unutar stadiona, svojevrsnoj stakleničkoj pećini u kojoj će cijelo vrijeme imati idealnu temperaturu, svjetlost i vlažnost. Izvan stadiona ne mogu jer zbog skučenoga urbanog prostora jednostavno nema mjesta.

Sličan sustav od ranije ima Veltins Arena, stadion Schalkea, kojoj za pomicanje travnjaka treba čak 12 sati, te novi stadion Tottenhama. Kod novog Bernabéua, uvjeravaju Madriđani, cijeli bi se teren trebao izvući za samo nekoliko minuta.

Upitno je što će ovaj požar značiti za rokove dovršetka radova (2023. godina). U međuvremenu klub Luke Modrića, koji je u utorak potpisao novi ugovor do ljeta 2022., utakmice igra na pomoćnom stadionu Alfredo Di Stéfano.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 9

  • p189 27.05.2021.

    Koliko sam puta reko da bogda im se stadion zapalio, kad bi me sj.... na kladi

  • Kinez_zli 27.05.2021.

    Gori soba sa VAR tehnologijom hahah

  • dusansk 27.05.2021.

    Ma nek samo gori....

Komentiraj...
Vidi sve komentare