To je to što me zanima!

Sinkoviće pogurao na vrh, sad s Raonićem napada Wimbledon

SVJETSKI STRUČNJAK Bašić je jedan od najuglednijih hrvatskih fitness trenera i brojni naši sportaši prepoznali su njegov kvalitetan rad. Trenutno je trener sedmog tenisača svijeta i s njim želi postati svjetski 'broj jedan'
Vidi originalni članak

Pored hrvatskih predstavnika na predstojećem Wimbledonu koji počinje 3. srpnja prvim kolom, za Hrvatsku je zanimljiv i kanadski tenisač Miloš Raonić (26). 

Šesti tenisač svijeta crnogorskih korijena prošle je godine izgubio finale od Andyja Muraryja, no ove planira otići do kraja. 

Tako razmišlja 'Miloš Team' čiji je član i Hrvat Marino Bašić, fitness trener čiji je kvalitetan rad prepoznao ponajbolji tenisač svijeta pa ga pozvao u svoj tim.

Kad detaljnije zavirimo u Marinov CV, to djeluje kao savršeno logična oduka.

Bašić je zadužen da Raonić bude - stroj

Marino se brine da Miloš na terenu bude fizički besprijekoran. Opisao nam je za početak kako je došlo do prvog kontakta.

- Zvali su me iz njegovog tima nakon što je njegov bivši kondicijski trener Dalibor Širola napustio tim, pa su tražili novog kondicijskog trenera. Miloš je zahvaljujući njemu bio već u sjajnoj formi. Ne znam kako su me točno našli, ali budući da sam već dugo vremena u kondicijskoj pripremi u tenisu (oko 15 godina) vjerojatno su mi životopis, prethodni rezultati i različite preporuke pomogle u ovom slučaju - započeo je Marino pa otkrio na koji točno način se brine o karijeri ponajboljeg svjetskog tenisača.

- Zadužen sam za kondicijsku pripremu, ali treninge slažem zajedno s poznatim fizioterapeutom i kondicijskim trenerom iz New Yorka, Charlie Weingroffom. Također je u timu i poznati Andreo Spina. 'Team Miloš' je dosta velik i okuplja najjače stručnjake iz različitih područja, tako da se tu nalaze uz poznatog teniskog trenera Riccarda Piattija još mnoga druga imena poput Marka Knowlesa, povremeno John McEnroea. Zatim je tu prisutan osteopat Claudio Zimmaglia, nekoliko doktora, kiropraktičara, psiholog Juventusa, nutricionist španjolske nogometne reprezentacije te odlični sparing partneri. Velika je čast biti dio takvog tima - otkrio nam je Bašić.

Zanimalo nas je kakav tip Miloš Raonić. Kanađanin razornog servisa svrstan je u uži krug favorita za osvajanje Wimbledona ove godine.

- Miloš je najveći profesionalac kojeg sam upoznao. Sve ima posloženo od ustajanja do spavanja. Totalno je posvećen svojim ciljevima i razumije za svaki dio pripreme zašto nešto radi. Možete na njegovom Instagramu pročitati jedan članak koji je u biti pismo koje piše u budućnost pa će vam sve biti jasno. Vrlo je načitan i obrazovan te mogu reći da me je impresionirao stvarima izvan terena koje poznaje i razumije - opisuje ga Bašić pa nastavlja:

- Genetski je odličan. Nevjerojatnu silu proizvodi na terenu. Stvarno je moćan. Također se vidi da je vrhunski treniran i da vodi brigu o svom tijelu. U odnosu na konkurenciju (top 10 igrača) je u nekim sposobnostima bolji u nekima podjednak jer ipak su tu najbolji od najboljih i svi su kompletni. Na Wimbledonu očekujem da ode do samog kraja jer ima strašna 'oružja' za travu i mislim da to svi igrači znaju i da ga respektiraju - smatra Marino.

VIDEO

Braću Sinković pogurao do zlata u Riju

Slično je prolazio trenirajući ponajboljeg našeg tenisača Bornu Ćorića.

- Njega sam trenirao tijekom njegovih juniorskih dana kada je osvojio juniorski US Open, te bio prvi junior svijeta. On je izuzetan sportaš, uporan, motiviran, talentiran što je i pokazao s pobjedama protiv najboljih svjetskih igrača. Nadam se da će u budućnosti pokazati svoju kvalitetu i doći u sam vrh svjetskog tenisa - govori nam Marino pa otkriva s kim je još surađivao od hrvatskih sportaša.

- Uz njega moram spomenuti jednog od najboljih hrvatskih skijaša Filipa Zubčića te braću Sinković kojima sam pomogao u osvajanju zlatne medalje u Riju. Teško mi je uspoređivati bilo koga od njih jer su svi na svoj način posebni i svi su ostavili poseban dojam na mene. Sportaši vas izgrađuju kao trenera. Sve ih povezuje velika želja, volja, trud i svakodnevni rad - kaže Marino.

Tražili ga i 'kauboji'

Imao je i poziv izbornika naše rukometne reprezentacije.

- Žao mi je što nisam mogao prihvatiti poziv Line Červara da odradim jedan dio kondicijskih priprema s rukometnom reprezentacijom. Bila bi mi čast da budem uz takvog trenera - govori Marino pa dodaje:

- Trenutno sam fokusiran na Miloša jer vjerujem da može osvojiti Grand Slamove te postati broj 1 na svijetu. Uz njega pratim svoju dvoranu Basic Gym One te sa svojom ekipom trenera se trudim da svi moji sportaši i rekreativci dobiju maksimalno kvalitetan tretman i da postignu željene ciljeve i rezultate.

Bez nogometa ne može

Bašić je u svojim počecima djelovao u nogometu. Prije deset godina brinuo se o fizičkoj pripremi slovenskog Interblocka koji je 2007. osvojio Kup Slovenije te sljedeće sezone igrao u tadašnjem Kupu Uefa i ispao od berlinske Herthe.

- Zauvijek će mi ostati u sjećanju prijem kod gradonačelnika Ljubljane te doček nekoliko tisuća ljudi na glavnom trgu. Velike zahvale idu glavnom treneru Draganu Skočiću kojeg smatram jednim od trenutno najboljih hrvatskih nogometnih trenera sa ogromnim znanjem i iskustvom. Ostao sam u nogometu na način da radim individualno s dosta nogometaša poput Ante Budimira, Marka Pajača, Adriana Šempera, Matije Fintića, Hrvoja Džijana i drugih. Ipak je to moj sport i ne mogu bez njega. Na svojim počecima sam radio i kao nogometni trener te se ponosim svojom UEFA A licencom - kaže Bašić.

Otkrio nam je tko su za njega najbolje hrvatske atlete.

- Dražen Petrović od sportaša i Janica Kostelić od sportašica. Oni spadaju sa svojim odnosom, načinom kako su postizali rezultate te svojim utjecajem na mlade sportaše i općenito na ljude u prave sportske idole i uzore. Usudio bih se reći sportske heroje. Također jako cijenim Mirka Filipovića - kaže Marino pa dodaje:

- Volio bih napraviti jedan trening sa Silvesterom Stalloneom i Arnoldom Schwarzeneggerom tako da mogu reći da sam trenirao Rockyja, Ramba i Terminatora, ha, ha.

'Do mišića bez utega'

Pored brojnih obaveza, Marino vodi svoju teretanu, edukacije i seminare, a napisao je i dvije knjige.

- Prva knjiga se zove „Do mišića bez utega“ i napisana je u suradnji s Mens Health Hrvatska. U njoj se nalazi preko 200 vježbi s vlastitim tijelom koje možete provoditi bilo gdje. Unutra su naravno i metode kako provoditi program. Druga knjiga je „Basic Training for Life“ u kojoj je prezentiran sustav vježbanja koji je namijenjen svakom rekreativcu, koji je siguran, dugoročno provodljiv i svaku osobu može dovesti do njegove idealne forme. Taj sustav vježbanja provodimo u Basic Gym One na grupnim i individualnim treninzima sa rekreativcima. Cilj kod obje knjige je da svoje metode, iskustvo i znanje stavim unutra i pomognem drugim trenerima, sportašima, rekreativcima i općenito ljudima koji vježbaju ili tek počinju - objasnio je Bašić.

Brat Dario talentirani je nogometni trener

Njegov brat Dario Bašić bivši je izbornik reprezentacije Hrvatske do 17 godina. Prava sportska obitelj.

- S bratom sam surađivao dok je trenirao NK Lučko i to vrlo uspješno (osvojena 2 kupa ZNS-a). S njime je vrlo lako surađivati jer jako puno zna i o nogometu i o kondicijskoj pripremi. Mislim da ima karizmu što je jako bitno za trenera, igrači ga vole i vjeruju mu. Ulijeva im povjerenje. Dobar je motivator  a nogometno znanje je neupitno. Osim toga koliko imate na svijetu doktora nogometa u 32 godini koji su vodili reprezentaciju na dva europska i jednom svjetskom prvenstvu. Siguran sam da će jednog dana trenirati klubove lige petice - završava Marino.
 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • AlanThompson 30.06.2017.

    Marino je napravio čudo biznis, praktički iz ničega

  • Invictus_Zagreb 30.06.2017.

    raonić će biti prvi kada čilić bude drugi a čorić treći.. vec kad pricamo realno o buducnosti i planovima

  • appice 30.06.2017.

    Raonic ponajbolji tenisac svijeta hahahaha. Kraj Federera, Nadala, Djokovica, Murraya, Wawrinke pa cak i Cilica vi mozete ovo napisat. Raonic nije osvojio nista, spor je i nekonstantan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare