To je to što me zanima!

Sjedi, pet! Studenti useljavaju u sjevernu tribinu Maksimira...

Dulje je Dinamo u Jugoslaviji čekao naslov prvaka nego maksimirska sjeverna tribina svoje prve stanovnike otkako je uređena za poslovne prostore
Vidi originalni članak

Naš će stadion sam sebe isplatiti, kao što rade stadioni u inozemstvu, slavodobitno je naglasila tada vladajuća svita u Dinamu.

Na stol su podastrijeli nacrt novog Maksimira, na kojem se isticala sjeverna strana zdanja, luksuzni prostori, ostakljeni uredi, u koje su se trebale useliti bogate tvrtke i plaćanjem najma vraćati ulaganje. Puf, šampanjac za zalijevanje dobre ideje i ajmo, dečki, lopatu u ruke!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sjećate li se kad je to bilo? Prije 24 godine, 1998. Pa kraće je Dinamo u Jugoslaviji čekao naslov prvaka nego danas da poslovno zaživi napravljena sjeverna tribina! Jer, kao i toliko toga kod nas, dobra i jednostavna ideja ostala je... ideja.

Teško je i nabrojati što je sve bilo u planu: trgovački prostori i supermarket u podrumu, trgovačka ulica u prizemlju, trgovačka galerija na prvom katu, ugostiteljski prostori na drugom, trećem, četvrtom i petom katu, uredski prostori od drugog do petog kata, pješačke zone...

A ovako je tih 25.000 četvornih metara prostora izgledalo 2012. Četrnaest godina nakon gradnje...

Prvi posjetitelji unutrašnjosti sjeverne tribine osim radnika bili su novinari kad su, koju godinu kasnije, otkrili kako u praznim prostorima curi voda i otpadaju dijelovi betona. A prije godinu i pol s tribine je, ničim izazvana, pala velika ploča, koja je lako mogla usmrtiti nekog slučajnog prolaznika. Da, 24 godine nakon izgradnje tribine za poslovne prostore, koja će vremenom isplatiti radove na stadionu, ostakljeni maksimirski sjever i dalje je kuća duhova. Koja propada.

No, zadnjih se mjeseci stidljivo probija informacija da će maksimirski sjever napokon dobiti stanovnike. I svrhu. Pune 24 godine nakon što je grupa stručnjaka Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu izradila studiju dovršenja stadiona, prema kojoj su se vodili radovi, u te bi se prostore mogao preseliti upravo taj fakultet!

Objavio je to profesor sportske ekonomije Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Globan, a dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić za Jutarnji je list potvrdio:

- Još nije ništa realizirano, ali izgledno je da ćemo se tamo preseliti do ožujka. To je privremeno rješenje dok traju radovi na obnovi naše matične zgrade. U Maksimiru bismo trebali biti godinu dana, a onda se vratiti.

Priču je inicirao dekan Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić.

- Imamo načelnu suglasnost Grada i Ministarstva obrazovanja, a ako to realiziramo, bit će potrebno napraviti sitne prenamjene kako bi se tamo mogla održavati predavanja - kaže Baletić za Jutarnji.

Umjesto luksuznih ureda, trgovina i lokala, malo šminke i - 3000 studenata. Sjedi, pet!

Idi na 24sata

Komentari 37

  • Rakova Poslastica 11.01.2022.

    Sramota je da studenti ovih fakulteta za ovo saznaju preko 24 sata i Jutarnjega lista. Osobno sam , buduci da nisam iz Zagreba, pomno birao lokaciju stana kako nebih predugo putovao do fakulteta. Na kraju do Maksimira imam preko sat vremena u jednome pravcu...

  • 11.01.2022.

    Čemu to "uredivanje" kad ce se rušiti....tu vise nista nema smisla....

  • 11.01.2022.

    Kažu Hajdukovci slavna povijest a nemaju osvojeno niš u Europi,dok Dinamo ipak 67 godine osvojeno kup gradova tj današnja liga prvaka!! Toliko o povijesti gdje su se na Poljudu klali pijetlovi crtale svastike i hvatali ljude s motkama i mačetama...

Komentiraj...
Vidi sve komentare