To je to što me zanima!

Slavenopoly - Igra u kojoj treba završiti barem drugi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Bilićeve odluke zahtjevnije su od kupnje kartice Azurne obale, no cilj je isti - “posjedovati” hotel. U Južnoj Africi, dakako. I to u sedam koraka...
Vidi originalni članak

Onako, puhne se u ruke, protrlja ih se i onda se baci kocka. Tako počinje svaka partija Monopolyja. A i Slavenopolyja, igra koju će od proljeća do jeseni igrati hrvatski izbornik. I Bilić će puhnuti u dlanove, no umjesto kocke, “bacat” će važne odluke, kojima bi trebao preskočiti prepreke i doći do konačnog cilja - SP-a 2010. U malom smo minusu, što kao i u Monopolyju, nije baš dobro, ali za razliku od te društvene igre, Bilić ima mogućnost više. Nije nužno biti prvi, broji se i drugo mjesto, koje donosi repasaž.
Protiv njega igra još pet igrača, od kojih je jedan već na startu ispao iz utrke, drugi nema ambicija, ali gušta ako može ostalima pomutiti račune. A sklon je i da, bude li trebalo, pomogne dvojici prijatelja da u borbi s Bilićem i ovim koji je na početku najbolje krenuo. Izbornik mora dobro paziti, stane li na polje tom “prefriganom” igraču, on će to skupo naplatiti. I tu će te kockice i sreća odigrati ulogu, poneka šestica bit će neophodna.
Međutim, sve počinje od njegovih odluka, koje su kompleksnije od one kupiti karticu Zapadnoga kolodvora ili Azurne obale. Ali u konačnici sve završava s jednakim ciljem kao i u Monopolyju. Treba “posjedovati” hotel. Važno je samo da je u Južnoj Africi.

1) REPREZENTACIJA S BRAĆOM KOVAČ ILI BEZ NJIH
Na startu igre, na prvom polju, Bilić će se suočiti s prvim zadatkom. U kartici koju će izvući ne piše “idite dva koraka natrag” ili “propuštate krug”, nego “riješite status braće Kovač”. s Nikom mora razgovarati, vidjeti želi li i dalje igratI, vidjeti u kakvom će stanju biti Robert nakon isteka kazne. Ili početi graditi momčad bez kapetana, tražiti novog vođu i par zadnjih veznih.
2) ODAKLE POČETI? OD PLETIKOSE ILI OD RUNJE...
Na ovom koraku Bilića čeka poruka: “Za ovu odluku imate vremena, ali morate odlučiti i više ne mijenjati mišljenje”. Sigurnost golmana daje sigurnost cijeloj momčadi, a uoči Ukrajine Bilić je Pletikosu htio zamijeniti Runjom. I onda se Runje ozlijedio i ipak je branio Plete. A golmanima treba samopouzdanja...
3) NAJEFIKASNIJI BEK NA SVIJETU MOŽDA NIJE BEK
Novo pitanje za Bilića: “Možda biste trebali preispitati odluku da na lijevom boku imate igrača koji je ove godine zabio 14 golova”? Izbornik zasad inzistira da je u pravu. Nije pitanje je li Pranjić loš, nego bi li u veznom redu bio još bolji i veliki adut.
4) VRATITI STAROG PETRIĆA I PROBUDITI RAKITIĆA
Mladena je možda pogodilo što nije igrao u Harkivu, ali činjenica je i da u reprezentaciji nije onaj Petrić iz HSV-a. Jedan od najvećih Bilićevih zadataka je upravo vraćanje Petrića, ali i buđenje Rakitića, koji je ove jeseni izvan forme. U kockastom dresu bljesne pa se ugasi, ali tu Bilić ovisi i o volji Ivanova kluba.
5) PREŽIVJETI VRUĆE LJETO
U Monopolyju je na ovome mjestu zatvor iz kojeg se teško izlazi. I za Bilića je ovo polje ključno, tu su Ukrajina i Bjelorusija. Moramo dobiti ili ćebiti teško... Hrvatska je bolja, no s Ukrajinom igra u lipnju, u Minsku u kolovozu. Mjeseci koji nam nikad ne pašu.
6) KOCKICE, DAJTE DA SE DUDU VRATI ISTI KAKAV JE BIO
Ovo je onaj dio puta koji malo ovisi o igračima i izborniku, više o sreći. Kockica se okreće, premišlja i donosi presudu. Eduardo će se vratiti, to više nije upitno, ali nitko ne može procijeniti hoće li biti jednako dobar kao i prije ozljede. Pravi Eduardo riješio bi i dobar dio ostalih problema. Koliku bi Bilić prednost imao dobivši “šesticu”. Vrijedila bi 10.
7) DOŠAO JE DOVDE? A SAD DVIJE ŠANSE ZA ULAZ U CILJ
Bilić je, očito, sve dobro napravio, poslužila ga je i sreća te je došao korak do cilja. Već je rujan, Hrvatska ide Engleskoj na Wembley. Možemo pobijediti, ali i ne moramo, za drugo mjesto imamo još jednu priliku. Idemo u goste Kazahstanu, koji voli pomutiti račune. I pomoći Ukrajini i Bjelorusiji bude li trebalo.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • plavocrni 22.11.2008.

    kad se dudu vrati i ako pranjića prebaci u vezni red,bit će slatkih briga ko ce igrati,jer cemo imat jako puno kvalitetnih igraca..zato mislim da je vrijeme da kovači odu i oslobode mjesto mlađima,oni su svoje napravili..

Komentiraj...
Vidi sve komentare