To je to što me zanima!

Šolina kći Karla (17) juri i do 130 km/h u hrvatskom bobu

Tata Ivan Šola pionir je hrvatskog boba i olimpijac u tom sportu, a Karla (17) sad ide njegovim stopama. Nastupit će u Lillehameru na Olimpijskim igrama mladih...
Vidi originalni članak

Kad pomislite da splitski sportaši više nemaju čime iznenaditi, odnekud se pojavi nova senzacija, poput Karle Šole (17), mlade atletičarke koja je sjela u bob i plasirala se na Olimpijske igre mladih u veljači u norveškom Lillehammeru. 

Naravno, ništa nije slučajno, pa tako ni veza Karle i boba. Njen otac Ivan Šola pionir je tog sporta u Hrvatskoj, a danas je direktor bob i skeleton saveza. 

- Od malih nogu volim adrenalinske sportove i brzine. Prije mono boba trenirala sam i sanjkanje. Da nisam, teško bih se prilagodila. Svi koji se prvi put spuste niz stazu u bobu nisu baš oduševljeni brzinom i udarcima o stjenke staze. Zna biti stvarno zastrašujuće - otkriva nam Karla, za koju će svi koji poznaju njenu obitelj ustvrditi kako je naslijedila maminu ljepotu, i tatin talent za sport.

- Bit će da je tako, ha, ha, ha.. 

Tata je glavni trener za vožnju boba, atletski dio treninga vodi Đuliano Koludra, skok s motkom Jure Rovan, a gimnastički s Tinom Erceg. 

- Motka je kompleksna disciplina i svaki od treninga je potreban. S Tinom sam nekako najbliža, ona mi je poput prijateljice, uz obitelj najveća potpora.  

Mono bob je u stvari bob jednosjed, natjecatelj je sam i pilot, i kočničar...

- Lakše je kad je netko uz tebe, ali i ovo ima svojih prednosti. Iako sve moraš sam, to ti daje dodatnu dozu odgovornosti i sigurnosti. 

Pravi bob juri i preko 150 km/h, a mono bob je tek nešto malo sporiji, zna ga Karla potjerati i preko 130 km/h.

- Volim brzine, ali ovo je ipak nešto posebno. Moraš cijelo vrijeme biti maksimalno fokusiran, puno je brzih pokreta i odluka u djeliću sekunde. Svaka pogreška može biti pogubna. Jednom sam se izvrnula i pošteno izudarala. 

Udarila sam i glavom, sumnjali su na potres mozga jer sam povraćala, ali sve je, na sreću, prošlo dobro. Ma sve je to normalno, kad odlučiš sjesti u bob, moraš biti spreman na sve. 

A u bob je sjela "na prevaru". Ranije je vozila sanjke, a očev poziv da se okuša u bobu prihvatila je samo zato što je staza bila u Lake Placidu, a ona je htjela vidjeti Ameriku. 

- Istina je, ali sam se neplanski 'zakačila' za bob i nema odustajanja, odlučila sam misiju izvršiti do kraja. Odvozila sam staze u Lake Placidu, Innsbrucku i Lillehammeru, plasirala se na OI mladih, a željela bih jednoga dana nastupiti u bob dvosjedu na pravim Olimpijskim igrama, no za to će trebati jako puno treninga na stazi. 

Osim boba, cilj joj je i hrvatski rekord u skoku s motkom. 

- Na treninzima preskačem 3.70 metara, vjerujem da uskoro mogu napasti i  hrvatski rekord od 4.05 metara. Motka je moja velika ljubav, a bob je nešto novo, novi izazov... Atletika je napornija fizički, a bob mentalno. Kompatibilni su, moraš biti i brz i eksplozivan, atletika mi daje snagu, a bob hrabrost - pojašnjava Karla, čiji je idol Jelena Isinbajeva. 

Ima i "selfie" s legendarnim Bubkom, ova simpatična srednjoškolka, koja za sebe kaže kako je obična cura, s pomalo neobičnim izborom sportova kojima se bavi. I neobičnim ocem,  mi bi dodali. 

- Čovjek snuje, Bog odlučuje. To je život, ništa ne valja unaprijed uzeti zdravo za gotovo. Drago mi je da je Karla krenula u bob, iako, moram priznati da nije baš jednostavno lako trenirati svoje dijete, pogotovo u ovako opasnom sportu kakav je bob - zaključio je Ivan Šola.

Kad je najavio kako će s hrvatskim bobom na Olimpijadu, svi su ga gledali u čudu. Sada ga opet svi gledaju u čudu, no on vjeruje u Karlu i sanja da će, baš poput njega, i kćer nastupiti u bobu na Olimpijskim igrama.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ministar obrane 31.12.2015.

    Karla, volim te!!!

  • mudrac bez pameti 30.12.2015.

    Samo da se ne okrene seksu kao Vekićka i možda uspije.

  • kiko3655 30.12.2015.

    lipa mala

Komentiraj...
Vidi sve komentare