To je to što me zanima!

Spasio je četiri života pa dobio zasluženu nagradu za fair-play

Kad se dogodilo prvi put, nisam htio reći majci kako je ne bih uplašio. Kod druge situacije sam joj rekao što sam napravio. Odgovorila mi je: 'Bravo, sine! Ne možeš čekati da netko drugi to napravi, rekao je Francis Kone
Vidi originalni članak

Kad zagusti, dobro je imati Francisa Konea (26) na svojoj strani. Čovjek je u osmogodišnjoj karijeri profesionalnog nogometaša spasio četiri života. Za to je nagrađen od Fife za fair-play. Sasvim zasluženo, bez ikakve dileme!

Togoanac je napadač za FC Slovacko i dio neodgojenih domaćih navijača Bohemiansa rasistički ga je vrijeđao pri svakom dodiru lopte u jednoj utakmici.

No odvratne povike ubrzo su zamijenile ovacije onih normalnih navijača nakon što je Kone spasio život njihovom golmanu. Martin Berkovec izašao je na loptu, sudario se sa svojim igračem pa s  protivničkim i ostao je nepomično ležati na travi.

- Vidio sam da se drugi igrač miče pa za njega nisam bio zabrinut. Ali golmanu su se oči okrenule. Usta su mu bila zatvorena, uspio sam mu otvoriti čeljust i maknuti jezik koji mu je zatvorio dišne puteve. Ugrizao me, ali nema veze. Sve je bilo brzo gotovo. Kad sam vidio da će biti u redu, digao sam se i odšetao.

Kao i našeg Šimu Vrsaljka, koji j spasio život Fernandu Torresu, i Konea je pohvalio liječnik suparničke momčadi. 

- Nismo mi Usain Bolt pa da možemo u sekundama dotrčati do igrača koji leži na suprotnoj strani. Još moramo čekati i da nam sudac dopusti da uđemo. Svaka čast Koneu na onome što je napravio - rekao je liječnik Bohemiansa Martin Vavra.

I tako je Afrikanac spasio novi život.

- Toga dana moglo se dogoditi nešto jako loše. Golman je mogao umrijeti. No znao sam što trebam raditi, već sam to radio - priča Kone, koji je igrao za klubove u šest različitih zemalja i nije sve živote spasio na terenu.

Kao 18-godišnjak stigao je na Tajland. Tijekom vježbi u teretani njegov suigrač pao je u nesvijest. Kone je ekspresno reagirao i spasio mu život.

- I taj me put ugrizao. Ali nema veze - kaže Kone i nastavlja:

- Drugu takvu situaciju imao sam u Africi. Prijatelj me zamolio da igram za njih u prijateljskoj utakmici. Igrač se sudario s golmanom i ostao je ležati. Tada mi je bilo najteže. Igrač je bio u nesvijesti, tijelo mu se s zgrčilo i bilo mi je teško otvoriti mu usta i osigurati prohodne dišne puteve. Uspio sam dok su ga držali ostali igrači, liječnici i treneri - kaže Kone i dodaje:

- Treći put je također bio u Africi, prije možda dvije godine. Kad se dogodilo prvi put, nisam htio reći majci kako je ne bih uplašio. Kod druge situacije sam joj rekao što sam napravio. Odgovorila mi je: 'Bravo, sine! Ne možeš čekati da netko drugi to napravi. Nikada ne okreći leđa kad se nešto takvo dogodi'.

Majka Akoudji Yawavi Victorine i Koneov otac Mahaman gledali su utakmicu u kojoj je njihov sin spasio život golmanu Berkovecu. Već su navikli na to.

- Ne možemo izaći iz kuće, a da nas netko ne zaustavi i priča o tome. Ponosni smo na svog sina - rekli su roditelji.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • baboo20 25.10.2017.

    A di je Vrsaljko koji je spasio Torresa?

  • sena2 25.10.2017.

    Bravo momak, ti si ono najbolje sto se nogometu dogodilo, zbog takvih se i dolazi na utakmice a ne zbog nekih kvazi zvijezda! A ovdje nema pametnjakovica reala da pohvale junacinu, samo cmizdre i prepucavaju se sa neistomisljenicima!

  • Euro-Plenki 25.10.2017.

    Pogrijesio je profesiju...trebao je biti doktor hehe. Svaka cast decku!

Komentiraj...
Vidi sve komentare