To je to što me zanima!

Sportski kilometri: Svake godine pliva do Madrida...

Valentino “Il dotore” Rossi se vozi oko ekvatora, Contador oko polova, dok Sanja Jovanović pliva maratone. Mogla bi sve do španjolske metropole
Vidi originalni članak

Spustit će vizir na kacigi, ubaciti u brzinu i na znak zelenog svjetla krenuti u svoju 206. MotoGP utrku u karijeri. Fantastični Talijan Valentino Rossi odradit će u nedjelju još stotinjak kilometara na Grand Prixu u Indianapolisu i nastaviti svoj “put oko svijeta”. Rossi je u bogatoj karijeri u sedlu motocikla savladao 229.000 zavoja i odvezao više od 86.000 kilometara, odnosno napravio je dva puna kruga oko ekvatora (opseg ekvatora je nešto veći od 40.000 kilometara).
Za ta dva putovanja oko svijeta popularni “Il Dotore” u karijeri je potrošio čak 3520 guma i više od 14.000 litara goriva.
No Valentinu je bilo puno lakše nego drugim sportašima. On se bar vozio na motociklu, a neki su vrlo velike udaljenosti - preplivali. Vrhunska dubrovačka plivačica Sanja Jovanović u jednoj godini samo na treninzima prepliva nevjerojatnih 2200 kilometara.
- U vrijeme najintenzivnijih priprema u bazenu sam dva puta na dan po dva i pol sata, ukupno pet sati. Otplivam 16 kilometara, što vam je ukupno 320 dužina bazena - rekla je naša najbolja plivačica koja je za Hrvatsku rušila i svjetske rekorde:
- Između odlazaka u bazen imam i istezanje, a popodne sam dva sata u teretani.
A u teretani digne utega težine prosječnog slona. I nakon cijelog dana slijedi šetnja ili lagano planinarenje - za opuštanje!
Sprinteri poput Usaina Bolta imaju nešto lakši raspored. Tri puta u tjednu trče po pet kilometara. Dakle, najbrži čovjek na svijetu u godini na treninizima odradi otprilike 1250 kilometara, cestovna udaljenost od Zagreba do krajnjeg juga Italije - Kalabrije.
Ni hrvatski nogometni reprezentativac Ivica Olić nije puno slabiji. Napadač Bayerna, koji je poznat po svojoj brzini, prošle sezone je u dresu HSV-a u sprintu pretrčao 150 kilometara. Ukupno je u napornoj sezoni samo na utakmicama pretrčao više od 600 kilometara, što je po udaljenosti kao da je dva puta “skoknuo” iz Zagreba do rodnog Davora i natrag. A još koliko trči na treninzima...

SANJA NA GODINU PREPLIVA 2200 KM
Naša plivačica Sanja Jovanović u godini na treninzima prepliva 2200 kilometara. Tim tempom stigla bi iz Zagreba do Madrida kada bi ih povezivao veliki bazen. Tijekom priprema na dan prepliva 16 kilometara.

TRI PUTA OBIŠAO ZEMLJINE POLOVE
Pobjednik Tour de Francea, Alberto Contador, u godinu dana trenirajući prijeđe oko 36.000 kilometara. Da sjedne na bicikl na Sjevernom polu i krene prema Južnom, gotovo bi obišao Zemlju ili prešao desetinu puta do Mjeseca.

DVA KRUGA OKO EKVATORA ZA 21 DAN
Najbolji motociklist današnjice Valentino Rossi u karijeri je na motociklu prešao točno 86.062 kilometra, odnosno dva puta je obišao ekvator. Na utrkama i treninzima proveo je ukupno 21 dan i 17 sati.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • stardoll 01.09.2009.

    http://hr.test-iq.com/#114704

  • hrvoje123456 29.08.2009.

    pa sta i ja trcim 15 km tjedno pa nisam u novinama

  • fnatic_zg 29.08.2009.

    Kolko tek ja kilometara godisnje predjem od wc-a do frizidera, e to bi trebalo izmjeriti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare