To je to što me zanima!

Srbin Đuro iz Banjaluke: Živi u Sloveniji, srce kuca za Hajduk

Riječanima je u Kranjskoj Gori kavu kuhao Nikola Đorđević. Život ga je odveo u Sloveniju, Srbin je iz Banja Luke, ali srce ne pita, a 'Đurino' srce kuca za Hajduk
Vidi originalni članak

Riječani su završnih deset dana priprema prije početka sezone, subotnjeg Superkupa s Dinamom u Maksimiru (20:00), obavili u zadivljujućoj ljepoti i miru Kranjske Gore.

Spektakularna priroda koja oduzima dah, uvjeti za rad savršeni. Ispod Triglava, na korak od Planice, pet minuta od Kranja... Slovenija, 100%.

U hotelu Kompas šankom i terasom 'sprinta' konobar koji u 5 minuta svojom otvorenošću i bosanskom duhovitošću razbija sve brane. Nikola Đorđević: kava vrhunska, razgovor još bolji, usluga čista 'desetka'.

Na reveru stoji ime i prezime, ali funkcionira se samo pod nadimku. Đorđević je - 'Đuro'. Sa osmijehom od 0-24. Obično, kada se ode u inozemstvo na pripreme, lokalna ekipa postane 'navijač' kluba za koji nerijetko prvi put čuju.

Deset minuta od Kompasa je kafić pun preko dana, a i mjesto u kojem se u Kranjskoj Gori može prekratiti i pokoji kasnovečernji sat. Dijelu klupske i novinarske ekipe večer prije odlaska pridružio se i Đuro. Drugi dan smjena mu je tekla tek od 14:00, moglo se malo opustiti.

I kad je donesen preuranjeni zaključak da je Rijeka dobila još jednog navijača podno Triglava, Đorđević raskopčava trenirku, a ispod nje, 'početak Jadranskog derbija' u Sloveniji:

- Ne pitajte kako se sve izmiješalo, ali istina je ova: ja sam Srbin iz Banja Luke koji živi i radi u Sloveniji, a navijam za: Hajduk! - smijao se Đuro.

U svojim srednjim tridesetima sa dovoljno godina da djetinjstvo proživi u doba kada su Banja Luka i Split bili u istoj državi i... Rodila se ljubav za Bile.

- Za Hajduk se navijalo i van Dalmacije, naravno. Ne sjećam se trenutka u kojem sam postao navijač Hajduka, jednostavno se dogodilo, a klupske se boje ne mijenjaju. Srce je zakucalo za Hajduk i to će ostati tako - priča 'hajdučki sin', bosanski Srbin iz Kranjske Gore.

Sve sportske teme pod kapom nebeskom, pretresane su i do koji sat iza ponoći. Od Marijana Beneša i Ante Josipovića preko europski jakih Hajdukovih generacija do 'žestoke amnezije' i smijeha na pitanja 'Kad je osvojen zadnji naslov?' i 'Kako se zadnjih desetak godina stoji u Jadranskim derbijima?'.

Brzo je pao dogovor da pod obavezno što ranije posjeti Kvarner, po mogućnosti za Jadranski derbi sjedne na Rujevicu, a nazad ga se ne pušta bez da se učlani - u Rijeku.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • syzf600 16.07.2019.

    pa svi slovenci su alpski srbi,ali sa govornom manom :P

  • Vercingetorix 13.07.2019.

    Ništa čudno, jugoslavenski klub....

  • 13.07.2019.

    Šta sad glumite hrvatine a veličate Đokovića...

Komentiraj...
Vidi sve komentare