To je to što me zanima!

Stranci u hrvatskom sportu: Sammir kao Dudu, Pešalov...

Odbojkašice na čelu s Ruskinjom Kirilovom uzele su tri srebra na Eurima. Albanac Idrizi osvojio je prvu medalju za Hrvatsku na SK-u na dan međunarodnog priznanja...
Vidi originalni članak

Pozivanje Brazilca Sammira u nogometnu reprezentaciju samo je jedan u nizu primjera 'stranaca' u našem sportu. Dontaye Draper, Irina Kirilova, Nikolaj Pešalov, Iztok Puc, Tan Ruiwu, Enver Idrizi, Eduardo da Silva... Niz tu ne staje, a svi oni obogatili su hrvatski sport. 

Preteča Sammiru u reprezentaciji je bio Dudu. U Zagreb je došao s 15 i ostao šest godina. U međuvremenu je postao hrvatski zet i sam kaže kako se osjeća 'napola Hrvat, napola Brazilac'. 

Sammirova priča je donekle slična, došao je s 19, a u Dinamu je već šest godina. Međutim, kod njega problem nije talent, već nesportski život.

Najuspješniji stranac bio je dizač utega Nikolaj Pešalov. Došao je u 1998., a spavanje po klupskim prostorijama i neumoran rad rezultirali su dvije godine kasnije zlatnom olimpijskom medaljom, a 2004. i brončanom u Ateni. 

Hrvatske odbojkašice su predvođene Ruskinjom Kirilovom stigle do tri srebra na Europskim prvenstvima. Kinez Tan Ruiwu donio je dva srebra s Eura, Albanac Enver Idrizi osvojio je prvu medalju za Hrvatsku na Svjetskom kupu na dan međunarodnog priznanja. Puc je s Hrvatskom osvojio zlato u Atlanti na Igrama. 

Draper je bio posljednji, do Sammira, koji je uzeo našu putovnicu pa zaigrao za reprezentaciju. Amerikanac je postao član košarkaša...

Idi na 24sata

Komentari 37

  • ping-pong 28.09.2012.

    Manje je važno da je na dan međunarodnog priznanja Enver Idrizi osvojio zlato, postao svijetski prvak u karateu i prvi sportaš koji je visoko podignuo hrvatsku zastavu! Nebitno!

  • the-bossko 28.09.2012.

    samir je od malih nogu sanjao da jednog dana zaigra za dinamo i za hrvatsku reprezentaciju , evo snovi mu se pomalo ostvaruju ....

  • ostvaren 28.09.2012.

    daleko je samir od ostalih

Komentiraj...
Vidi sve komentare