To je to što me zanima!

Štrlek podržao inicijativu: Treba znati prepoznati simptome, ali i reagirati kod moždanog udara

Hrvatski rukometni reprezentativac Manuel Štrlek (32) objasnio je kako prepoznati moždani udar i pridružio se inicijativi G.R.O.M te upozorio na stvari koje nekome mogu spasiti život
Vidi originalni članak

Reci nešto, podigni ruke, nasmij se, isplazi jezik - to su četiri upute koje odmah uputite osobi za koju mislite da ima moždani udar, poručio je hrvatski rukometni reprezentativac Manuel Štrlek (32) i tako se pridružio akciji povećanja svjesnosti o opasnosti moždanog udara G.R.O.M.

U posljednje vrijeme smo nažalost često puta čuli ili vidjeli u prijenosu situaciju u kojoj sportaš pada na pod i jasno je da se neki događa neki proces u tijelu. Previše smo puta u posljednje vrijeme čuli o srčanim udarima na sportskim terenima, u prošlosti su se znali događati i moždani, ali strašno je to ne samo na terenu, nego i izvan njega.

Moždani udar drugi je uzrok smrti u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Posljednje istraživanje o svjesnosti radno aktivne populacije koja ima najveći rizik za dobivanje moždanog udara pokazalo je da samo 14% ljudi zna prepoznati najčešće simptome moždanog udara, iako ih  44% ima nekoga u obitelji tko je doživio moždani, a čak 87% u širem krugu poznanika poznaje nekoga tko je doživio moždani udar.

- Ako vam se govor čini nerazumljivim, ako osoba ne može podići obje ruke istovremeno i ujednačeno, ako ne može podići oba kuta usana ravnomjerno, ako isplaženi jezik naginje u jednu stranu, prepoznali ste moždani udar kroz GROM test - objasnio je Štrlek i tako upozorio na potrebna znanja o ovoj opasnoj situaciji.

Baš zato pokrenuta je inicijativa G.R.O.M. nazvana po GROM testu (govor, ruke, oduzetost i minute) prema kojem se prepoznaju simptomi moždanog udara, a pridružuju joj se brojni poznati Hrvati, od sportaša, glazbenika, glumaca, liječnika itd. Više možete saznati OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare