To je to što me zanima!

Sudac ne vidi? Nema veze, zato ima pametnu loptu...

Sudac na ruci ima sat na kojem se pojavi signal čim lopta prijeđe gol-liniju, objasnio je Christian Hozer, jedan od tvoraca tzv. "pametne lopte"
Vidi originalni članak

Zbog lopte za koju nitko sa sigurnošću ne može reći je li prešla gol-liniju, Chelsea je jednanput već ispao iz Lige prvaka.
Liverpoolov napadač Luis Garcia prije tri godine im je dao gol za koji na Stamford Bridgeu i danas tvrde da nije bio.
U svakom slučaju, radilo se o centimetrima.
Sad ih je gol-linija “napala” opet. Gubili su 1-0 od Juventusa i opasno visjeli u Torinu do te 44. minute, a onda je Didier Drogba namjestio loptu na slobodan udarac.
Napadač iz Obale Bjelokosti pogodio je idealno. Lopta se odbila od unutrašnje strane stative, no Buffon je to uspio nekako “iščupati”. Suci nisu vidjeli da je zakasnio - lopta je prešla liniju prije nego što ju je odbio van.
Srećom za Chelsea, do kraja su zabili dvaput i pogreška suca Alberta Undiana Mallenca ovaj put nije ih stajala prolaska u četvrtfinale. Dovoljno im je bilo tih 2-2.
- Krajnje je vrijeme da se u takvim situacijama počne rabiti tehnologija. Da se igra 'pametnom loptom’, da su na gol-liniji senzori, sigurno sad ne bismo razgovarali o tome je li gol bio ili nije - rekao je Chelseajev menadžer Guus Hiddink.
U tenisu godinama postoji “oko sokolovo”, sve sporne situacije u hokeju suci imaju pravo pregledati na snimkama, pa i u NFL-u.
A Fifa još ne koristi “pametnu loptu”.
 - U zemlju se ispod gol-linije, na dubini 15-ak centimetara postave dva milimetra debeli kablovi, a u lopti je čip. Magnetsko polje sa stopostotnom preciznošću registrira čim lopta pređe liniju - tvrdi Christian Hozer, šef tvrtke koja radi na razvoju “pametne lopte”.
Za početak, talijanski i francuski savez najavlili su da će iduće sezone imati još po dvojicu sudaca, odmah iza svakog gola. “Pametna lopta” zasad je još na čekanju.

SPORNI SLUČAJ BR. 1 - LOPTA JE UNUTRA!
Drogba puca i lopta se odbija od stative. Buffon je uspijeva izvaditi, ali tek nakon što je prešla gol-liniju. Suci to ne vide. Ostaje 1-0 za Juventus.

SPORNI SLUČAJ BR. 2 - NIJE BIO PENAL
I u Liverpoolu je sudac pogriješio - dosudio je penal za “redse” iako Realov stoper uopće nije igrao rukom. A da je sudac mogao pogledati TV snimku...

SPORNI SLUČAJ BR. 3 - KAKAV FAUL?!
Villarreal je zabio za vodstvo u Ateni, ali Ibagazov gol sudac Massimo Bussaca poništio je bez ikakva razloga, pokazujući prekršaj u napadu. Srećom za “žutu podmornicu”, Ibagaza je u 2. dijelu opet zabio i Villarreal je prošao.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • sila nebeska 12.03.2009.

    ta lopta će donijeti štete koliko i dobroga

  • BERISLAE 12.03.2009.

    pa naši sudci ništa ne vide pa svejedno sude.

  • Cromagnon 12.03.2009.

    nogometni suci su stvarno blesavi

Komentiraj...
Vidi sve komentare