To je to što me zanima!

Svašta: Njemice osvojile zlato pa im pustili 'nacističku himnu'

Dvije Njemice bile su prve na SP-u u Mađarskoj, a pri slušanju himne puštena je prva, zabranjena strofa, njemačke himne koja je je zabranjena još davne 1952. god.
Vidi originalni članak

Anne Knorr i Debora Niche osvojile su zlatnu medalju u utrci na 1000 metara na Svjetskom prvenstvu u kajaku i kanuu. Nema ljepšeg trenutka u karijeri sportaša, a kao ultimativna nagrada slijedi slušanje himne. Tako su se Njemice popele na postolje, a iz zvučnika u mađarskom Szegedu je krenulo:

- Deutschland, Deutschland über alles!

Njemačka delegacija je bila užasnuta:

- Takvo što je neprihvatljivo – rekao je izbornik njemačke reprezentacije Rainer Kießler nakon što je puštena 'neslužbena' nacistička himna. 

Da stvar bude zanimljivija, predsjednik Njemačke kajakaške organizacije Thomas Konietzko objasnio je da se u dva navrata ponudio organizatorima za preslušavanje himne, ali su ga Mađari oba puta odbili rekavši mu da znaju što rade.

Ubrzo je uslijedila isprika predsjednika Svjetske kajakaške federacije Josea Perurene Lopeza, kao i njegova mađarskog kolege Etela Baratha.

OVDJE pogledajte video.

Samo treća strofa je himna

Deutschland, Deutschland über alles...tako počinje prva strofa njemačke himne, koja je iz nje službeno izbačena, baš kao i druga, još davne 1952. godine, zbog konotacija na nacističku diktaturu u Njemačkoj. Otad je u upotrebi ostala treće strofa, koja umjesto o dominaciji njemačke rase govori o jedinstvu, pravdi i slobodi.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • nopanix 21.08.2011.

    Olfo slučajno..:::D

  • Gimnazijalka 20.08.2011.

    14/88 ahahahhahahahahahhahahahha xD

  • DenisHabus 20.08.2011.

    svaka cast! pozdrav deckima iz szegeda!

Komentiraj...
Vidi sve komentare