To je to što me zanima!

Sve nagrade: Zmaj od Bosne, Franjo Bučar, Matija Ljubek...

Vlatko Marković dobio je nagradu Matije Ljubeka, orden Viteza nacionalnog reda u Francuskoj, titulu Zmaja od Bosne, nagradu Franjo Bučar i mnoge druge nagrade...
Vidi originalni članak

Bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković preminuo je danas u 77. godini od bolesti prouzrokovane od problema s plućima i Alzheimerove bolesti, s kojom se neko vrijeme borio.

Od 1998. do 2012. godine obnašao je dužnost predsjednika HNS-a čime je postao najdugovječniji čelnik na toj poziciji. Nakon 14-godišnje vladavine dao je ostavku na mjesto predsjednika Saveza, a zamijenio ga je bivši hrvatski reprezentativac Davor Šuker.

Marković je rođen 1. siječnja 1937. godine u Bugojnu u Bosni i Hercegovini, a nogometnu karijeru započeo je 1955. kao igrač Iskre iz Bugojna pa Čelika iz Zenice. Nakon toga potpisao je za zagrebački Dinamo u kojem je igrao od 1958. do 1965. godine i ostvario 104 nastupa zabivši dva gola. Iz Zagreba se preselio u Beč gdje je igrao za Wiener Sport-Club i Austriju u kojoj je završio igračku karijeru 1968. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 16 utakmica debitiravši 1961. godine protiv Mađarske u Beogradu, a posljednju utakmicu igrao je u rujnu 1962. protiv Njemačke. Nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. odigravši sve utakmice za Jugoslaviju, koja je završila četvrta te je zbog toga kao branič uvršten u najbolju momčad turnira.

Trenersku karijeru započeo je početkom 70-ih te je trenirao Zagreb, Standard Liege, Nicu, Hajduk, Dinamo i Rapid Beč. S 'modrima' je osvojio jugoslavenski kup 1980. godine. S U-23 reprezentacijom Jugoslavije osvojio je Europsko prvenstvo, a kao izbornik hrvatske reprezentacije 'kockaste' je vodio jednom, protiv Ukrajine.

Paralelno s trenerskom karijerom u Fifi je radio kao instruktor, a 1994. godine izabran je za dopredsjednika HNS-a i predsjednika tehničke komisije. Dvije godine kasnije izabran je za člana Uefine komisije za tehnički razvoj da bi 1998. godine postao predsjednik HNS-a.

Za vrijeme tri mandata izabran je za člana Fifine komisije za nacionalne saveze, ulazi u Fifinu Komisiju za Goal–projekt, postaje predsjednik Tehničke komisije Uefe, a 2012. odlazi u mirovinu kao počasni predsjednik HNS-a.

Hrvatska reprezentacija s Markovićem na čelu Saveza je ostvarila plasman na dva svjetska i tri europska prvenstva. Za rad nagrađivan je nagradom Matije Ljubeka, Trofejem podmlatka, ordenom Viteza nacionalnog reda za izuzetne zasluge u promicanju nogometa u Francuskoj i svijetu, titulom Zmaja od Bosne, nagradom Franjo Bučar i mnogim drugima.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Abortimir 23.09.2013.

    Citav zivot je zgrtao i zgrtao pare da bi na kraju krajeva skoncao skoro sasvim sam u nekom sanatoriju.... Manjak empatije za zivota,nije ga baš bilo briga za male ljude,ko što Franjo reče stoku sitnog zuba... Briga njega za HNS i hrvatski nogomet,glavno je da se ima... Na kraju su mu njegovi najblizi pokazali šta je empatija poslavši ga u sanatorij da umre sam... Žalosno.... kraj svih tih silnih milja sta je okrenuo,umro je sam i napusten... Barem mu je obitelj mogla platiti vrhunsku skrb,pa da se brinu za njega u vlastitoj kuci posljednih dana... Toliko je imao da im ne bi bio problem placati citav tim doktora i sestara.... Pokazali su ti sto je empatija moj Vlatko....

  • NIKE 23.09.2013.

    Ljudi do prije godinu ,dvije govorili ste svašta o njemu a sada su natpisi kao da je Vlatko bio državni heroj.Prije svega treba dati objetivno mišljenje . Da je bio dobar vođa E NIJE !! no time ne umanjujem njega kao osobu i samo mu želim MIR u daljnjem tijeku kakav god bio život poslije smrti.

  • gaabri 23.09.2013.

    Pocivaj u miru legendo

Komentiraj...
Vidi sve komentare