To je to što me zanima!

'Tko kaže da nisam dao gol 7,5 godina? Zabio sam za Livorno'

Nogometaši Hajduka danas od 20 sati igraju prvu utakmicu trećeg pretkola Europske lige protiv Bröndbyja, a utakmicu s Dancima najavio je jedan od najiskusnijih igrača Hajduka, Savvas Gentsoglou
Vidi originalni članak

Nakon završetka prošle sezone trener Hajduka Joan Carrillo imao je samo jednu želju, zaželio je od vodstva kluba da mu zadrže Grka Savvasa Gentsogloua, koji je u njegovim projekcijama bio važan kohezivni faktor, kako na terenu, tako i u svlačionici. Želja mu je uslišena, ali je uslišena i želja Savvasa, koji se također želio vratiti na Poljud.

- Kad sam se vratio, osjećao sam kao da se vraćam kući. Osjetio sam da sam važan za ovaj klub, za momčad, da me predsjednik, sportski direktor i trener žele, i to su mi dali do znanja. U takvoj situaciji teško je ostati ravnodušan, pogotovo jer je za mene Split perfektan grad za život. U Splitu imaš sve što ti treba, more, sjajno vrijeme, a opet nije prevelik grad, nema previše gužvi... I nije zima, navikao sam na lijepo vrijeme i to mi je jako važno.

Što je novoga od kraja prošle sezone?

- Najveća i najbolja novost je da nema previše novosti. Svi smo ostali na okupu, par novih igrača donijeli su nešto novo, nešto više, nešto bolje, i sada ćemo i kao momčad pokušati napraviti iskorak. Zadovoljan sam kako momčad izgleda, nadamo se da će biti još i bolje...

Čak i nakon Zaprešića?

- Sva sreća da sam nakon zamjene ostao na klupi, jer da sam otišao u svlačionicu, šokiralo bi me kad bih saznao da smo prosuli bodove. Bila je to klasična 'crna rupa', cijela momčad je nakon 2-0 vjerovala da je gotovo, bili smo pomalo naivni i sebični, svi smo napravili pokoji dribling više, preskočili pokoji sprint... Ovo je bila skupa lekcija, nadam se da je više nećemo morati ponavljati, da ćemo ubuduće nakon 2-0 nastaviti zabijati, završiti utakmicu s 5-0, da protivnik ni ne promisliti da nas može ugroziti.

Postigli ste u Zaprešiću gol nakon punih 7,5 godina. Je li vam remi pokvario slavlje?

- Ne znam otkud taj podatak, ali nije istinit. Zabio sam dva gola u dresu Livorna, ne znam kako ih nisu pronašli u statistici. Uostalom, nema ni veze, igram na poziciji zadnjeg veznog cijelu karijeru, moja uloga nije da postižem golove. Vjerujte, bilo bi mi draže da smo pobijedili u Zaprešiću, nego što sam ja zabio gol.

Svi hvale dobru atmosferu u klubu i u svlačionici. Jeste li stvarno tako dobra i homogena grupa?

- Vjerujte, stvarno je tako. Jedino razdoblje kad nije bio tako dobro, bilo je na početku, dok se još nismo upoznali, a došlo nas je na početku prošle sezone desetak sa svih strana svijeta. Trebalo nam je vremena da se upoznamo i uklopimo, da počnemo funkcionirati kao grupa.

Jedni tvrde kako stranci nemaju naš mentalitet, što nije dobro, a drugi da je to dobro jer ne nose u sebi ni 'ožiljke' iz prošlosti, ne pamte ovaj dugi niz sezona bez naslova prvaka, bez trofeja, bez uspjeha. Što mislite o tome?

- Ne mogu govoriti o prošlosti jer nisam bio tu. Čuo sam lijepe priče, znam da je Hajduk bio veliki klub u europskim okvirima, ali čuo sam i neke druge priče, čak i bizarne, smiješne... Ono što mogu reći je da danas ljudi u klubu rade jako dobar posao, kako na terenu, tako i van njega, što je jako važno za podizanje samopouzdanja. Klub funkcionira na perfektan način, ništa nam ne nedostaje, i na nama je da se fokusiramo samo na nogomet, i na pobjede. Izgradnja kluba i momčadi je proces koji traži vrijeme, ne možeš se probuditi jedan dan i kazati danas ću osvojiti naslov prvaka. To je proces koji traje i zahtjeva puno rada i znanja, i mi smo na dobrom putu.

Je li to bio razlog zbog kojeg si se želio vratiti?

- Naravno. Bez obzira što nismo ništa osvojili, ona zadnja tri mjeseca sezone su mi pokazala da rastemo i napredujemo. Želio sam nastaviti, jer sam osjetio samopouzdanje kod svih suigrača i želju da dovršimo ono što smo započeli.

Kod dijela navijača i novinara nisi omiljen, smatraju te staromodnim igračem. No sportski direktor i trener te obožavaju, standardan si, dokapetan... Što je tome razlog?

- Možda njih dvojica znaju nešto više nego vi, ha, ha, ha... Momčad se ne sastoji od 11 istih igrača, nego od perfektnog miksa igrača koji se međusobno nadopunjavaju. Netko je agresivan, netko drugi je tehničar, treći kontrolira prostor... Važno je da zajedno činimo snažnu i homogenu cjelinu. To je za mene smisao momčadi, i drago mi je da trener misli kako sam važan dio ove momčadi.

Cijene li te suigrači više zbog kvalitete, iskustva ili karaktera?

- Nadam se zbog svega. Čak i kad sam bio mlad igrač, bio sam zamjenik kapetana, a neke sam stvari naučio i s godinama. Takav sam karakter, tako sam odgojen, da uvijek pokušavam pomoći drugima i biti konstruktivan. Vjerujem da je to razlog zašto su me i ovdje izabrali da budem zamjenik kapetana.

Je li istina da te od nedavno u klubu zovu 'Doktor Savvas'?

- Ha, ha, ha... Nemam komentara.

Imate jako puno tetovaža, spremate li neku novu?

- Svaki važniji događaj, osoba i datum iz mog života, zabilježeni su na mom tijelu. Nisam razmišljao o novim tetovažama, ali vjerujem da ću jednu napraviti na kraju sezone. Želim istetovirati datum kad s Hajdukom osvojim naslov prvaka. To bi bio moj prvi naslov prvaka, do sada sam osvajao kup s AEK-om, i Serie B s Livornom, ali ne i naslov prvaka. Bilo bi lijepo da to bude baš s Hajdukom, jer naslov možeš osvojiti bilo gdje, ali osvojiti ga ovdje, pred ovim navijačima, bilo bi nešto spektakularno i nezaboravno. Pričali su mi da je zadnji put igrače na Rivi dočekalo 100.000 navijača, i sav sam se naježio. Mogu misliti kakve bi bile emocije tako nešto doživjeti i uživo.

Što možemo očekivati od Hajduka u Kopenhagenu večeras i u uzvratu?

- Bit će to dvije vrlo, vrlo teške utakmice. Na ovom nivou ne smijemo raditi pogreške poput onih u Zaprešiću. Na ovom nivou te bi pogreške bile kobne. Moramo biti koncentrirani, slijediti plan koji je postavio naš trener i ako se budemo držali plana, imamo velike šanse proći dalje.

Bröndby je napadačka momčad, koja igra visoki presing na protivnika. Možete li se tome othrvati?

- Sigurno će nas odmah napasti i krenuti po pobjedu, ali njihov presing znači i šest-sedam igrača na našoj polovini terena te jako puno prostora u njihovoj polovini terena. Igrat ćemo svoju igru, vjerujem da ćemo zabiti gol u gostima, a to bi značilo i našu veliku prednost uoči uzvrata. Doista vjerujem da smo dovoljno dobri da to i napravimo i prođemo dalje.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • KnezDomagoj 27.07.2017.

    Nisam Hajdukovac, ali želim ti od srca da večeras zabiješ dva komada.

  • Uefalonaaa_1 27.07.2017.

    Budimo realni ove godine se mogu borit za 2.mijesto za šta su im šanse 20%, ali pored Osijeka i Dinama (Rijeke) teško da mogu postić nešto.Njihova realnost (ove sezone) je 3.mijesto max.

  • Joker123 27.07.2017.

    Naprid bili!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare