To je to što me zanima!

Torcida provjerava kako Hajduk financijski posluje

Na zahtjev Kluba navijača Torcida Joško Svaguša će u četvrtak Gradskom vijeću prezentirati cijelo financijsko poslovanje kluba u tekućoj godini
Vidi originalni članak

Za četvrtak je najavljeno obraćanje predsjednika Hajduka Joška SVaguše vijećnicima splitskog Gradskog vijeća, većinskog vlasnika kluba. Trebao bi obrazložiti financijsko izvješće kluba, kojem prijeti da poslovnu godinu završi s predviđenim gubitkom većim od 22 milijuna kuna. Sve je inicirala Torcida, koja je početkom listopada upoznala vijećnike s nejasnim stanjem u Hajduku, nakon što su bivši i sadašnji predsjednici, Mate Peroš i Joško Svaguša, punili novinske stupce i prepucavali se na temu financijskog stanja Hajduka. U svom dopisu Gradskom vijeću navijači Hajduka naveli su tri zahtjeva, koje donosimo u cijelosti:
1. Javna objava financijskog izvješća HNK Hajduk š.d.d.
Od vijećnika Grada Splita tražimo da provjere navode bivšeg v.d. predsjednika Hajduka g. Mate Peroša i sadašnjeg v.d. predsjednika g. Joška Svaguše, koji se u javnosti spore oko 30 milijuna kuna razlike u ostvarenim rezultatima poslovanja u prvih sedam mjeseci 2009. godine. KN TORCIDA kao i ostali navijači Hajduka imaju pravo znati radi li se samo o neodgovornom obmanjivanju javnosti ili i o eventualnim malverzacijama u gospodarskom poslovanju društva i pokušaju prikaza lažne bilance. Tražimo da Hajduk š.d.d. prestane zanemarivati svoje zakonske obveze te počne s objavom kvartalnih financijskih izvješća kako to nalaže Zakon. Time će se također spriječiti buduće zbunjujuće poruke koje mogu odašiljati novi i stari predsjednici Kluba, kao i moguće sankcije Hrvatske Agencije za Kontrolu Financijskih Usluga (HANFA).
2. Rasprava o usvajanju Kodeksa upravljanja Hajdukom
Kao udruga građana sa 8360 članova, smatramo da je upravo Kodeks upravljanja Hajdukom nužan korak u trasiranju kluba na ispravne staze. Ukoliko Gradsko vijeće smatra da čelnici Hajduka ne trebaju djelovati u skladu s Kodeksom kojeg je svojim vlastoručnim potpisom podržalo preko 34,000 navijača ili ne trebaju ispunjavati neku od njegovih točaka, molimo da nam vijećnici obrazlože takvo svoje mišljenje i iza njega stanu svojim imenom i prezimenom.
Kada Hajduk ponudi svoje dionice na uređenom tržištu vrijednosnih papira (primjerice Zagrebačka burza) prema Zakonu o Trgovačkim Društvima, Članak 272.p, biti će obavezan izraditi i Izjavu o primjeni kodeksa korporativnog upravljanja, a predloženi Kodeks kojeg podržavaju navijači već sada može biti osnova ispunjenja zakonske regulative.
3. Rasprava o raspisivanju javnog natječaja za ključne pozicije u klubu uz formiranje stručne i neovisne komisije za provedbu Upravo javnim natječajem kao kriterijem demokratskog standarda poslovanja izbjegla bi se daljnja erozija kluba u upravljačkoj strukturi, a nužnost javnog natječaja posebice se odnosi na tvrtke u većinskom gradskom vlasništvu kao što je to slučaj sa Hajdukom.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Bepo1606 04.11.2009.

    Moglo bi se provjerit i kako posluje Torcida.Činjenica je da se navijaći ponašaju ko vlasnici kluba.Pa di to ima da navijači provjaravaju poslovanje drugog društva.Rađe nas ne sramotite okolo po svitu i dolazite na utakmice.Prije kad bi ko doša igrat na Poljud stislo bi mu se govno od straha i poštovanja a sad nam se sprdaju.

  • Nizozemac 04.11.2009.

    Navijaci nogometnih klubova zive za te klubove a Nogometasi zive od navijaca i sponzora a uprave Nogometnih klubova kriju istinu i od Navijaca i od sponzora.

  • fiorito 04.11.2009.

    Bravo Torcida! Stop Svagušama, Mamićima i ostalim lopovima u hrvatskom nogometu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare