To je to što me zanima!

Troše više na šampanjac i škampe nego na Massu...

Skup sport: Ferrari je najveći potrošač među F1 momčadima koje su u prošloj godini ukupno potrošile 2 i pol milijarde €. O recesiji nema riječi
Vidi originalni članak

Formula 1 i dalje je preskupa. Ljudi moji, moramo se prilagoditi, recesija je, zavapio je nedavno novi predsjednik Međunarodne automobilističke organizacije Jean Todt.
Za svaku novu gumu momčadi plaćaju po 1000 eura. A potroše ih gotovo 1000 svake godine. Dobar upravljač vrijedi 40.000, a solidan motor otprilike 300.000 eura.
- Ograničenje budžeta? To baš i nema puno smisla. Formula 1 oduvijek je sport bogatih - rekao je šef Ferrarija Luca di Montezemolo nakon što je Todtov prethodnik Max Mosley godišnje proračune momčadi htio ograničti na “samo” 100 milijuna eura.
Upravo je Ferrari najveći potrošač među momčadima. Talijani ulože gotovo 300 milijuna eura na godinu. Najveći dio odlazi na razvoj motora i šasije te na testiranja bolida. U ovoj sezoni ukupno su investirali 189 milijuna eura. Fernando Alonso, vozač Ferrarija, zarađuje 20 milijuna, a Felipe Massa deset milijuna eura na godinu. Brazilčevu plaću nadmašuju, međutim, troškovi cateringa.
- Svojim zaposlenicima i gostima tijekom radnog vikenda nudimo 13 različitih jela. Logično je da posebni gosti dobivaju i poseban tretman. Vodimo sa sobom dva vrhunska kuhara i menije prilagođavamo zemljama u kojima se natječemo - pohvalio se Ferrarijev menadžer Luca Baldisseri.
U prošloj su sezoni momčadi Formule 1 potrošile dvije i pol milijarde eura.
- To nije normalno i neće trajati vječno - upozorio je Mosley prije odlaska iz Formule 1.


1. Motori, razvoj i testiranje - 189 milijuna eura
Za razvoj motora Ferrari potroši 80 milijuna, a za šasiju 40 milijuna eura na godinu. U zimska testiranja uložili su 69 milijuna eura.
2. Inženjeri, mehaničari - 46 milijuna eura
Ferrari kao najveća i najuspješnija momčad Formule 1 zapošljava više od 900 ljudi.
3. Vozači - 30 milijuna eura
Fernando Alonso u Ferrariju zarađuje čak 20 milijuna eura na godinu, a Felipe Massa pola manje.
4. Smještaj i putovanja - 18 milijuna eura
Tijekom sezone Formule 1 članovi momčadi proputuju šest kontinenata i 19 zemalja.
5. Zabava i catering - 12 milijuna eura
Kavijar, šampanjac, škampi... Posebnim gostima ništa ne smije nedostajati dok prate utrku.






Idi na 24sata

Komentari 6

  • user_36809 21.03.2010.

    koja glupa usporedba... pa dobije koliko i zasluzi, a catering nebi bio toliki da F1 ne gledaju,šeici,princhevi i milijarder- pa sigurno nece pikat čvarke i pit mineralnu dok gledaju F1 iz vip loze

  • nix_zgd 21.03.2010.

    pa i dobro je da oni, bogati, troše novce..

  • cazg 21.03.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

Komentiraj...
Vidi sve komentare