To je to što me zanima!

TV prava: Bogatstvo na Otoku, u HNL-u za kikiriki

Klub koji ispadne na Otoku zaradi 34 milijuna eura od TV prava. U Hrvatskoj su svi prvoligaši prava prodali HTV-u za ukupno milijun eura
Vidi originalni članak

Više od pet godina potrebno je Englezu s tamošnjom prosječnom plaćom da zaradi 175.000 eura, svotu koju Frank Lampard u Chelseaju zarađuje - tjedno! Svi klubovi Premiershipa zajedno lani su potrošili oko milijardu funti za plaće. Istodobno, svi engleski prvoligaši zajednički duguju tri milijarde eura.
Dobar dio razloga zašto si tamošnji klubovi, unatoč velikoj ekonomskoj krizi, još mogu priuštiti ugovore poput Lampardova leži u televizijskim pravima. Sky i Setanta godišnje plaćaju dvije milijarde eura za televizijske prijenose utakmica Premiershipa i dobar dio tog novca klubovi dijele među sobom.
Taj novac dijeli se u tri kategorije: 50 posto dijeli se svakom klubu jednako (po 26,2 milijuna eura), 25 posto novca na osnovu broja nastupa u televizijskim prijenosima (Manchester United lani čak 25 puta, što im je donijelo dodatnih 14,2 milijuna eura) i još 25 posto prema poziciji u ligi (svako mjesto “vrijedi” 840.000 eura tako da prvak dobije 16,8 milijuna, a zadnji klub lige “osnovicu” od 840.000 eura).
U usporedbi s Premiershipom, u Prvoj HNL igra se “za kikiriki”.
Udruga prvoligaša prodala je prava prijenosa za 7,5 milijuna kuna. Otprilike pola te svote momčadi dijele među sobom na način da svaka dobije 70.000 kuna po prijenosu u kojem sudjeluje. Većina tog novca, znači, ide Hajduku ili Dinamu.
Drugu polovicu te svote Udruga je uložila u projekt kombiniranih prijenosa utakmica, uz uvjet da s HTV-om dijeli tu dobit.
“T-com” godišnje plaća 3,3 milijuna kuna da bi se liga zvala njegovim imenom i taj novac dijeli se na 13 dijelova (12 klubova i Udruga). Tako se dijeli 10-ak milijuna kuna od drugih sponzora.
Znači, oko milijun svakome, ne računajući dobit od TV emisije. No pitanje je kolika je ona zapravo i hoće li je uopće biti - neki se žale da im je posjet stadionima sada još slabiji nego što je bio.

ŠTIMAC: JOŠ SMO JAAAKO DALEKO OD LIGA PETICE
Ne možemo se uspoređivati s najjačim europskim ligama, ali naravno da je i naša želja postići nešto slično u Hrvatskoj, rekao je Igor Štimac. Predsjednik Udruge prvoligaša ne zna kad ćemo doseći tu razinu, ali strahuje da će za to trebati mnogo vremena.
- Naš nogomet je jako gledan, ali to nije dosta. Moramo od njega stvoriti pravi brend.

ISPALI STE? EVO RJEŠENJA
U Engleskoj postoji takozvani “parachute payment”, odnosno “pomoć” klubovima koji ispadnu u drugu ligu. Ona sad iznosi 11,4 milijuna funti i dodjeljuje se dvije sezone nakon ispadanja.
S godinama se pokazalo da klubovi ispadanjem vrlo često upadnu u financijske probleme iz kojih se više ne mogu izvući. Baš zbog “parachute paymenta” Reading, Derby i Birmingham ove sezone imaju najveći proračun i među najjačim su momčadima Championshipa. Možda se ni u nas ne bi događali Kamen Ingrad ili Mladost Suhopolje kad bi postojao takav sistem.

HNL I PREMIERSHIP U BROJKAMA
650 funti, odnosno 760 eura, stoji najjeftinija godišnja ulaznica za utakmice Chelseaja.
2 milijarde eura godišnje plaćaju Sky i Setanta za televizijska prava na Premiership.
8,4 milijuna eura godišnje zaradi Franck Lampard, najbolje plaćeni igrač Premiershipa.
3,3 milijuna kuna, odnosno 470.000 eura godišnje, plaća T-com da bi Prva HNL nosila njegovo ime.
7,5 milijuna kuna, nešto više od milijun eura, platio je HTV Udruzi prvoligaša za TV prava.
70 tisuća kn dobiju momčadi u HNL-u za utakmicu na HTV-u.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • z501 16.11.2008.

    ma bravo genije

  • JAX 16.11.2008.

    iako nisam skuzio gotovo nista jasno je da je hnl svjetlosnim godinama daleko od premiershipa

Komentiraj...
Vidi sve komentare