To je to što me zanima!

U srijedu počinje klupsko SP, Modrić u lovu na 22. trofej

Europski prvak Real, koji predvodi Luka Modrić, uključuje se tek u polufinalu, kao i prvak Južne Amerike, a SP otvaraju doprvak Afrike i prvak Oceanije
Vidi originalni članak

Utakmicom između egipatskog Al Ahlyja i novozelandskog Auckland Cityja u srijedu, 1. veljače u marokanskom gradu Tangier počinje Svjetsko klupsko prvenstvo.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na SP-u sudjeluje sedam momčadi: pobjednici najjačih kontinentalnih natjecanja (Real Madrid, Flamengo, Wydad Casablanca, Seattle Sounders, Auckland City), afrički doprvak (Al Ahly), te predstavnik Azije (Al-Hilal).

Klupsko SP počinje prvog dana veljače pretkolom između egipatskog Al Ahlyja i novozelandskog Auckland Cityja. Pobjednik ovog susreta u četvrtfinalu će igrati protiv prvaka CONCACAF-a Seattlea, a boljeg iz tog dvoboja u polufinalu čeka europski prvak Real Madrid predvođen Lukom Modrićem.

U drugom dijelu ždrijeba je južnoamerički prvak Flamengo, koji će u polufinalu igrati protiv pobjednika susreta između marokanskog Wydad Casablance i saudijskog Al Hilala.

Kapetan hrvatske reprezentacije je u dresu "kraljevskog kluba" četiri puta slavio na klupskom svjetskom prvenstvu (2014., 2016., 2017. i 2018.), a s Realom je osvojio ukupno 21 trofej. Dodajmo kako je klupski rekorder Brazilac Marcelo sa čak 25 trofeja.

Svjetsko klupsko prvenstvo je prvi puta održano 2000. godine, a slavio je Corinthians, no u razdoblju od 2001. do 2004. natjecanja su bila otkazana zbog raznih okolnosti.

Prvo klupsko SP u Brazilu igralo se paralelno s Interkontinentalnim kupom, natjecanjem koje su zajednički organizirale europska (Uefa) i južnoamerička nogometna organizacija (CONMEBOL) od 1960. godine.

Posljednji Interkontinentalni kup, utakmica europskog i južnoameričkog prvaka, održano je 2004. godine. Od 2005. to je natjecanje spojeno s Fifinim klupskim prvenstvom.

ŽDRIJEB ODLUČIO Modrić i Real protiv Barcelone u polufinalu španjolskog Kupa!

Do sada je 11 klubova osvajalo naslov svjetskog klupskog prvaka, a sve su to bili europski ili južnoamerički klubovi. Međutim, južnoamerički klubovi su dobili prva tri naslova, a potom još samo jedan u idućih 15 izdanja.

Rekorder je Real Madrid sa četiri naslova, Barcelona je tri puta slavila, a Corinthians i Bayern po dva puta.

Prošle godine naslov je osvojio Chelsea pobjedom protiv Palmeirasa.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Skychaser 31.01.2023.

    Glupost od natjecanja.

  • Sports <3 31.01.2023.

    Totalno nepotrebno natjecanje...Ovo treba ukinuti drfinitivno ili ga stavit svake 4 g,pa pobjednici tih godina neka igraju...Mada to bi trajalo predugo

  • NIKE 31.01.2023.

    Zaboravio na ovo, kakav cirkus ovo se prije igralo krajem godine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare