To je to što me zanima!

Umjetnik Bilić: Tri godine i čak osam djela za povijest

Da naš nogometni izbornik poželi kistom prikazati motive iz svog mandata, bilo bi djela dovoljno za cijeli kat 'povijesnog muzeja hrvatskog nogometa'
Vidi originalni članak

Da u nas postoji povijesni muzej hrvatskog nogometa, Slaven Bilić u njemu bi sigurno imao svoj kutak. Ili čak cijeli kat. U nešto manje od tri godine, koliko je na izborničkoj klupi, Bilić je u povijest našeg nogometa uspio ući barem osam puta. Na raznorazne ozbiljne i bizarne načine. Nije najuspješniji, Ćiro je ipak bio treći na svijetu, "šef" ga šiša i po dužini mandata, a i u kategoriji "najveća pobjeda", ona na Wembleyu, ima velikog suparnika u Njemačkoj 1998. No pola povijesne knjige piše o Biliću...
Da je Bilić umjetnik, da kistom krene prikazivati detalje koji su obilježili njegov izbornički mandat, motiva bi bilo i više nego dovoljno. Slikao bi autoportrete, slike s likova više nego na nekim antologijskim dijelima, djela u rangu s najvećima u povijesti umjestnosti, ali i - skulpture. Osam slika, osam trenutaka za Bilićev kat u muzeju.

BIO JE POPULARNIJI OD BECKHAMA
Bilićev autoportret prikazivao bi čovjeka koji je nakon pobjede na Wembleyu, kažu sami Englezi, u njihovim medijima bio češće nego David Beckham.

PRVI USPIO IZGUBITI NA MAKSIMIRU
Od nezavisnosti Hrvatska nije izgubila domaći kvalifikacijski susret. Sve do rujna 2008. i susreta s Englezima. U muzeju podno ove “slike” stoji potpis - Bilić.

HRVATE VRATIO KUĆI IZ SLOVENIJE
Slika prikazuje reprezentaciju kako iz Čateža putuje prema Rovinju, nakon deset godina. I to je “nacrtao” Slaven Bilić.


SVE IH JE "PRODAO" IZBORNIK
Ovdje je više ljudi nego na “Posljednjoj večeri”, a sve su to igrači koji su ostvarili unosne transfere. Nijedan trener dosad nije “prodao” toliko igrača.

TKO MOŽE VLATKU UZETI LOVU IZ DŽEPA?
Uspio je izbornik naslikati i ovu apstrakciju. Ne pamtimo da je itko prije njega uspio nagovoriti predsjednika Markovića na veći ugovor. Ovo je djelo njegova - “Mona Lisa”.

NAJVIŠE "KOŠARICA" NA ISTOM MJESTU
Ova skulptura predstavlja deset isprepletenih košarica. Zar je moguće da je ijedan Hrvat odbio toliko unosnih ponuda?

IZGUBIO OD TURSKE U ZADNJOJ SEKUNDI
Na ovom zidu visi najšokantnija slika našeg nogometa. Turci se raduju, naši plaču. Ovo djelo dugo će pamtiti.

HAJDUKOVCI SU PRVI PUT U VEĆINI
Ulje na platnu, a na njemu Vejić, Kalinić, Subašić i Gabrić. Prvi put je na slici bijele boje više nego plave, Dinamove.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • torca1950 01.04.2009.

    pa to znači da i ferguson može bolje uigrat momčad nego bilić...

  • majmun66 01.04.2009.

    što se tiče poraza od Engleza,dogodi se,sve se poklopilo.I šta sad.Kada gube,nisu dobri,a kad pobjeđuju onda valjaju.Jakih navijača

  • SmackThat 01.04.2009.

    Ma kakav Manchester, Bilić vodi 4-5 jakih tekmi godišnje sa repkom, i kad izgubiš 2 ispadaš iz kvalifikacija, Ferguson ima 20 jakih tekmi godišnje sa klubom, di je Bilić od Fergusona, samo što mi Hrvati volimo dizat euforiju oko nekih "idola"! Stavljajte minuse, samo naprijed!

Komentiraj...
Vidi sve komentare