To je to što me zanima!

Umro je Mile Dumančić, bivši nogometaš i direktor Osijeka

Bio je jedan od najvjernijih igrača ne samo Osijeka, već i cijele tadašnje lige. Mile Dumančić-Dumba, legenda "bijelo-plavih", preminuo je jutros u 63. godini života...
Vidi originalni članak

Cijelu je karijeru igrao za Osijek, punih 12 sezona i odigrao više od 500 službenih utakmica. Mile Dumančić-Dumba od danas više nije s nama. Umro je na otoku Ižu u 63. godini života od posljedica srčanog udara.

Dumančić je rođen 13. veljače 1953., a za Osijek je nastupao od 1971. do 1983. godine. Tvrdio je kako nikad nije pretrpio nijednu ozljedu niti zabio autogol, a izbio je stotinjak lopti s gol-crte. Za olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije nastupio je oko 20 puta, a sudjelovao je na Mediteranskim i Balkanskim igrama.

- Vječno ćemo ga pamtiti kao istinsku legendu, britkog lijevog beka iz sjajne generacije našeg sportskog kolektiva - stoji na Osijekovim službenim stranicama.

Uz nogometnu karijeru, paralelno je i diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Osijeku za nastavnika tjelesnog odgoja 1980., a potom je i na Kineziološkom fakultetu završio za trenera specijalista. Osim toga, dvaput je bio i direktor kluba iz grada na Dravi, a nakon nogometne karijere postao je uspješan privrednik.

- Bili smo gradski dečki koji se nisu skrivali po prigradskim birtijama, već smo dolazili na Korzo i družili se s ljudima. Mislim da u sjećanjima starijih Osječana ne postoje veće i važnije od onih u ljeto 1973., koje smo sa Zagrebom igrali u kvalifikacijama za Prvu saveznu ligu. U Osijeku je bilo 0-0, a u Zagrebu, kada je postavljen vječni rekord stadiona Maksimir s više od 64 tisuće gledatelja, završilo je 2-2 i ispali smo na penale - kazao je Dumba prošle godine u razgovoru za Glas Slavonije te nastavio:

- I danas se ježim kad se sjetim. To nam je užasno teško palo, ali u Prvu ligu uspjeli smo ući 1977. Cijeli grad bio je na nogama. To ljeto za 50 radnih dana razgrađen je stari i sagrađen novi stadion Gradski vrt. Legendarni dugogodišnji predsjednik Željko Huber spavao je tamo, radilo se dan i noć.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • savskokupaliste 16.10.2015.

    Mnogo je tu­žnih no­go­me­tnih pri­ča. Bo­žo Ba­ko­ta, ne­ka­da­šnji no­go­me­taš NK Za­gre­ba, osta­vio je vr­lo du­bok ­trag u Stur­mu iz Gra­za. Bio je naj­po­pu­lar­ni­ji no­go­me­taš u tom di­je­lu Au­stri­je, dr­žao je u središtu Gra­za izni­mno po­pu­lar­ni Ca­fe 7, ­imao je ben­zin­ske crpke, ali ne­vo­lje su se lije­pi­le na nje­ga; ra­ska­lašen ži­vot i la­ke že­ne su ga uništi­li.

  • legaos 06.05.2015.

    12 sezona preko 500 nastupa Dumba kostolomac svojevremeno je Zvezda slala prosvjednu notu nakon utakmice Osijek-Zvezda u kojij Đajić nije mogao pored Dumbe.Šta reć,brojke govore za sebe istinska klubska legenda.R.I.P

  • jožek2 06.05.2015.

    Tog ljeta kad su ušli u prvu ligu 1977.g. za 50. dana srušen je stari stadion i sagrađen novi koji i dan danas traje, nešto mi govori taj podatak, a gospodina Dumančića se sječam kao velikog čovjeka i igraća, laka mu Hrvatska zemljica.

Komentiraj...
Vidi sve komentare