To je to što me zanima!

Umro je Vinko Bajrović 'Capo', dugogodišnji igrač, tehniko i kroničar splitske Jugoplastike

Bajrović je igrao za Split od 1952. do 1963. godine, nakon čega je dugi niz godina, praktički do današnjih dana, obnašao ulogu tehnika, pomoćnog trenera i kroničara kluba.
Vidi originalni članak

U Splitu je nakon kratke i teške bolesti u 85. godini preminuo profesor Vinko Bajrović Capo, dugogodišnji igrač, tehniko i kroničar košarkaškog kluba Jugoplastika/Split, koji je od 2000. godine do 2009. godine bio dopredsjednik Skupštine Hajduka. U kriznoj 2009. godini Hajduk je ostao bez uprave i predsjednika, a Skupština kluba ovlastila je tri čovjeka, Antu Nosića, Mirka Klarića i Vinka Bajrovića koji su vodili klub u narednih sedam mjeseci.

Bajrović je igrao za Split od 1952. do 1963. godine, nakon čega je dugi niz godina, praktički do današnjih dana, obnašao ulogu tehnika, pomoćnog trenera i kroničara kluba. Bio je član momčadi koja je 1963. u slovenskom Velenju izborila prvoligaški status, nakon igračkog umirovljenja postao je prvi tehniko u klupskoj povijesti, kao i  dugogodišnji tehniko seniorske reprezentacije Jugoslavije s trenerima Mirkom Novoselom (srebro sa SP u Portoriku 1974. godine), Krešimirom Ćosićem i Dušanom Ivkovićem (zlatne medalje sa SP 1990. u Argentini, EP 1989. u Zagrebu i 1991. u Rimu).

'Capo' je bio omiljen lik, miran i staložen, često je bio ključna osoba koja je svojim pedagoškim pristupom uspijevala vratiti mir na Gripe, pa čak i pod cijenu da on preuzme vođenje momčadi dok se odnosi trenera i uprave ne primire.

Bio je pionir statističkog praćenja utakmica na području bivše države, a košarkaškom svijetu poklonio je i knjigu neprocjenjive vrijednosti "Almanah KSJ" u kome su  brojčani podatci utakmica i natjecanja svih košarkaških uzrasnih kategorija na svim natjecanjima od 1945. - 1988.

"Ne postoji brojka o 'Žutima' koju Capo nije znao i bio spreman istresti u bilo koje doba dana ili noći, za njega kad je bila u pitanju Jugoplastika, i košarka općenito, nije postojalo 'ne mogu' Adio Capo", oprostio se od svog voljenog člana KK Split.

Bajrović je bio i profesor matematike i fizike, autor mnogih udžbenika, aktivno se kao član SDP-a bavio politikom a s kompletnom prvom momčadi i upravom KK Split stavio se 1991. na raspolaganje dragovoljačkim jedinicama u Domovinskom ratu. Istakao se organiziranjem školstva na ratom ugroženim područjima u Dubrovniku, Zadru, Biogradu, Šibeniku i Sinju...

"Šjor Capo" ili jednostavnije "Profa", kako su ga zvali, bio je omiljeni lik među igračima, kako na Gripama tako i na Poljudu...

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare