To je to što me zanima!

'Van-ovi' van: Nizozemci bez ijednog u 11 prvi put od 2000.

Prijateljska utakmica protiv Španjolske u Amsterdamu, osim po pobjedi 2-0, u nizozemskom će nogometu ostati upamćena i kao jedna od rijetkih bez "van"-ova
Vidi originalni članak

Što je karakteristično za nizozemska prezimena? Vjerojatno biste na prvu odgovorili da počinju s "van". To je i logično jer u prijevodu prijedlog "van" označava "od". No njihova reprezentacija u sinoćnjoj jedanaesterici nije imala nijednog.

Takav se kuriozitet u "oranjeu" događa rijetko, posljednji put još 2000. godine na Europskom prvenstvu protiv Francuske u trećem kolu faze po skupinama.

Prvu postavu izbornika Guusa Hiddinka činili su: Vermeer, Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Willems, Sneijder, Blind, Klaassen, Huntelaar, Narsingh i Depay. S klupe su priliku dobili Wijnaldum, De Guzman, Dost i Afellay. "Van"-ova ni za lijeka. Jedini koji je bio pozvan za ovu reprezentativnu akciju bio je Gregory van der Wiel iz PSG-a.

Velika su imena nizozemskog i svjetskog nogometa počinjala s prijedlogom "van" poput Marca van Bastena, Ruuda van Nistelrooya, Rafaela van der Vaarta, Robina van Persieja... Ali očito je došlo vrijeme za neke druge dinastije.

Na Euru 2000. u svojoj zemlji prvu su postavu činili Westerveld, Stam, Frank De Boer, Numan, Cocu, Bosvelt, Zenden, Davids, Kluivert, Overmars i Bergkamp. Izbornik je tada bio Frank Rijkaard.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • ZG 01.04.2015.

    Pa to je skandal, kao da odem na dolac a nema ni jedne štefice ili barice. :O

  • tomek78 01.04.2015.

    Vama je bas dosadno...

  • strmi007 01.04.2015.

    kakve su ovo gluposti

Komentiraj...
Vidi sve komentare