To je to što me zanima!

Videotehnologija i u rukometu: Igrači, gleda vas Big Brother...

Mogućnost da pogledamo što se točno dogodilo na snimci smanjit će broj prljavih i nekorektnih startova, ali naravno da je striktno određeno kad se i kako može koristiti, kaže naš sudac Matija Gubica
Vidi originalni članak

Evo, baš smo ovih dana mi suci imali testiranja, svi su zadovoljili i spremni smo za Euro, kaže nam Matija Gubica, hrvatski sudac koji će na EP-u suditi s dugogodišnji partnerom i kumom Borisom Miloševićem.

Jedini naš sudački par, kao i sve njihove kolege, na turniru u Hrvatskoj prvi put će imati i "trećeg ortaka" u obliku monitora na kojem će moći gledati videosnimke.

- Boris i ja već godinama, u formalnim i neformalnim razgovorima, zalagali smo se za uvođenje videotehnologije u rukomet. To će biti veliki dobitak, ali i logičan je korak. Videotehnologijom odavno se koriste u NFL-u, kojeg ja jako volim, ali i u nogometu, košarci... - kazao je Gubica pa nastavio:

- Od uvođenja videa imat ćemo koristi mi suci, ali igrači. Nama će to pomoći da donosimo prave odluke, da manje griješimo, a igračima da se što više eliminira svaki oblik prljavštine u igri.

Stalno u rukometu pokušavaju promijeniti pravila, utjecati na to da se smanji subjektivni dojam suca, da se kriteriji ujednače i postave što jasnije. Video je novi, važan korak u tom smjeru, pri čemu nema straha da će se utakmica prekidati "milijun" puta, za svaku sitnicu.

- Ma kakvi, dobili smo vrlo striktne naputke kako se, kad i u kojoj situaciji može koristiti videotehnologoija. Primjerice, zaustavljanje igre ne dolazi u obzir u slučaju koraka, duple ili neke druge tehničke pogreške. Po tom pitanju sve ostaje isto. Koristit ćemo se video kad, recimo, znaš da moraš nekome dati crveni, ali nisi siguran koji je točno igrač udario protivnika. Ili, ako se nešto dogodi 'ispod radara', ako nakon situacije u kojoj si okrenut leđima vidiš da netko leži na podu. U tom slučaju zaustavljaš igru i ideš pogledati o čemu je riječ - objašanjava Gubica, nekoliko puta naglašavajući kako se i suci tek moraju u potpunosti prilagoditi ovom novitetu.

Videotehnologija će i igrače prisiliti da budu puno korektniji, nema više one "ako sudac ne vidi, nije se dogodilo".

- To je jedan od glavnih ciljeva, da igrači jednostavno shvate da je to prošlost, da će se svaki nekorektan, prljav start sigurno sankcionirati - govori Gubica.

Suci će na zapisničkom stolu imati svoj monitor, do kojeg će sami dolaziti i sami odlučivati o sankcijama nakon odgledane snimke. Nema "sufliranja" sa stola, ni delegat im neće moći ništa sugerirati, za sve odluke i dalje odgovaraju sami.

- Vjerujem da će se sve to s vremenom modificirati, poboljšavati, ali jako je dobro što se konačno krenulo - zadovoljan je Gubica, koji već cijelo desetljeće s Miloševićem čini najbolji hrvatski sudački par.

Kroz prizmu sudaca, na ovom će EP-u naglasak biti na sprečavanje grubosti na crti, ali i općenito na sankcioniranje svakog starta koji potencijalno može dovesti do ozljede. Vrijedit će, naravno, i jedno od novijih pravila, koje kaže da se u posljednjih 30 sekundi svako nesportsko ponašanje kažnjava crvenim kartonom i sedmercem za protivnika!

- Nije to 'sveto pismo', može se u zadnjih pola minute dosuditi i dvije minute, i 'običan' faul, ali za, primjerice, sprečavanje brzog izvođenja lopte s centra, automatski ide crveni i sedmerac - objašnjava Gubica.

Od svih novijih pravila, nekako je najbolje zaživjelo ono koje kaže da u slučaju ulaska liječnika na teren taj igrač ne smije sudjelovati u sljedeća tri napada svoje momčadi.

- Ranije su nam liječnici ulazili na teren po deset puta tijekom utakmice, sad uđu jedanput. Sudac dolazi do igrača i pita ga treba li liječnika. Ukoliko igrač kaže da treba, automatski mora pauzirati tri napada, pa makar i nakon toga sam izašao s terena. No s ovim se novim pravilom uglavnom događa da igrači kažu da im ne treba doktor, pa nakon toga često i sami izađu da bi im se pružila pomoć - kazao je Gubica.

Naš dvojac debitirat će na EP-u utakmicom Danske i Mađarske u Varaždinu, ovaj put jači za jedan mali monitor na zapisničkom stolu...

Idi na 24sata

Komentari 12

  • tuna111 12.01.2018.

    Bolje da uvedu vremensko ogranicenje napada, kao sto je tipa kosarka, samo na nekih 40 sek. Nego one prevare sa podizanjem ruku.

  • lopovi od 1902 12.01.2018.

    Karabatiću se ovo sigurno ne sviđa....

  • mesuney 12.01.2018.

    Sta to vrijedi kada ce i dalje Francuzima dopustati daleko agresivniju obranu nego ostalim reprezentacijama, ono sto Francuzi rade svaki napad drugima se svaki put kada naprave daje dvije minute, a da ne pricam da Karabatic svaki napad ima par cistih probijanja i da svaki put kada uđe u kontakt maše glavom i traži iskljucenje, a u obrani je najprljaviji igrac gura u leđa pri skok sutu kada god stigne

Komentiraj...
Vidi sve komentare