To je to što me zanima!

Zlatko Mateša: Košarkaši su morali biti na televiziji

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša oduševljen plasmanom košarkaša na Olimpijadu i uopće brojnošću ekspedicije
Vidi originalni članak

Bivši hrvatski premijer, zastupnik u Saboru i ministar gospodarstva, od listopada 2002. godine na funkciji je predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora. Nekadašnji vaterpolist izraziti je zaljubljenik u sport, posebice tenis, te je u Umagu gotovo od početka turnira. Diplomirani pravnik, koji će na Wimbledonu 2009. godine proslaviti svoju 20. uzastopnu sezonu kako gleda svoj najdraži turnir, izrazito je ponosan na košarkašku reprezentaciju koja je izborila Olimpijske igre.

24SATA: Kako kometirate dominaciju naših košarkaša u Ateni?
Oduševili su me! Strahovito mi je drago jer je to definitivan povratak Hrvatske na međunarodnu scenu. Nije nas bilo na igrama 12 godina i to je uistinu sjajna vijest za naš sport. To je trijumf igrača, trenera Repeše i sretan sam zbog njih jer su ih pratile ozljede i pojedini otkazi.
24SATA: Mogu li do medalje?
I te kako! Olimpijski turnir će biti lakši od ovog kvalifikacijskog turnira. Čim su se plasirali na Igre, uvrstio sam ih u krug kandidata za medalju. Uvjeren sam da nisu daleko od postolja. Bit će sjajna atmosfera i sigurno je da će im ove kvalifikacije uliti dosta samopouzdanja.
24SATA: Hrvatski navijači su morali gledati TV postaje susjednih država ne bi li navijali za momčad Jasmina Repeše. Je li to pljuska za nacionalnu televiziju?
Naš HRT je iznimno kvalitetan, dobro prenosi sportska događanja. Međutim, košarku su trebali staviti u program. Nije mi jasno kako im se potkrala ova skandalozna pogreška.
24SATA: Na Olimpijske igre trenutačno ide 103 sportaša. Jeste li zadovoljni brojem?
Uz uvjet da Atletski savez pusti dvojicu sportaša koji su ispunili B normu, ali ne i normu Saveza, bit će ih 103 u Pekingu. Ta brojka je fantastična i svi smo presretni zbog toga. To je rekord od kada postoji Hrvatske, ali uvjeren sam da će u Londonu biti još više naših predstavnika.
24SATA: Koliko će medalja naši sportaši osvojiti u Kini?
Uvjeren sam da će to biti rekordna žetva. Olimpijski odbor nikada neće isticati tko će osvojiti koju medalju i tako raditi pritisak na pojedine sportaše. Samo ćemo govoriti o šansama naših kandidata. Iskreno, očekujem berem pet-šest medalja.
24SATA: I, tko su, po vama, 'ziceri svih zicera’?
Blanka Vlašić i Ivana Brkljačić mogu osvojiti medalje u atletici, kod sva tri momčadska sporta suvišno je isticati kakve su nam šanse za medalju. Za košarkaše sam već rekao kako imaju šansu, a vaterpolisti i rukometaši bi i te kako trebali dominirati u Kini. Tu su još braća Skelin u veslanju, potom Duje Draganja, Sanja Jovanović i štafeta 4x100 mješovito u plivanju, tenisači, gimnastičar Filip Ude...

BLANKA JE BILA U IGRI ZA ZASTAVU -
Nositelj zastave nikada nije bio sporan. Ivano Balić je najbolji svjetski rukometaš i zaslužio je tu čast. U igri je bila i Blanka, ali ona će tada biti u Zürichu, tako da je ta kombinacija otpala. I Ljubičić je, kao Davis Cup pobjednik, zaslužio takvu počast.

LJUBIČIĆ SIGURNO IDE U PEKING -
Pričao sam s Riccardom Piattijem i oporavak će, čini se, ići i brže od predviđenog. Ma Ljubo je jak u glavi, od prvog dana mi priča o Igrama i ne sumnjam da će snagom volje doći do Pekinga.

MODRIĆ U LONDONU 2012
.
- Razgovarao sam intenzivno s Vlatkom Markovićem oko toga da nogometna reprezentacija nastupi na OI-ju u Londonu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • papagalo80 20.07.2008.

    Ovo su sportaši koji idu na OI ,a najvjerojatnije neki od njih nisu bili NIKADA na televiziji ,barem ih ja nisam vidio a nažalost niti čuo za njih. Rade skromno i za svoj gušt a ne kao košarkaši koji naprave nekakav rezultat i sad bi htjeli.... Blanka VLAŠIĆ - atletika Ivana BRKLJAČIĆ - atletika Marijo ŠIVOLIJA JELICA - boks Radoslav ROGINA - biciklizam Matija KVASINA- biciklizam Vladimir MIHOLJEVIĆ - biciklizam Šime FANTELA - jedrenje Igor MARENIĆ - jedrenje Luka RADELIĆ - jedrenje Ivan KLJAKOVIĆ - GAŠPIĆ - jedrenje Stjepan JANIĆ - kajak Sanja JOVANOVIĆ - plivanje Marko STRAHIJA - plivanje Snježana PEJČIĆ - streljaštvo Suzana CIMBAL-ŠPIRELJA - streljaštvo Josip GLASNOVIĆ - streljaštvo Petar GORŠA - streljaštvo Nikša SKELIN - veslanje Siniša SKELIN - veslanje Ante KUŠURIN - veslanje Mario VEKIĆ - veslanje Filip UDE - športska gimnastika Tina ERCEG - športska gimnastika Sandra ŠARIĆ – taekwondo Martina ZUBČIĆ - taekwondo Hrvtatska vaterpolska reprezentacija

Komentiraj...
Vidi sve komentare