To je to što me zanima!

Zoran Planinić je jedina naša nada za Olimpijadu

Hrvatska košarkaška reprezentacija u ponedjeljak u 18.30 sati u Ateni protiv Portorika počinje svoj pohod na Olimpijske igre u Pekingu
Vidi originalni članak

Posljednji put naša je košarkaška reprezentacija na velikom interkontinentalnom natjecanju nastupila još davne 1996., na Olimpijskim igrama u Atlanti. To je, nakon srebra s OI-a u Barceloni, bronci s EP-a 1993. i 1995. te SP-a 1994., bilo prvo natjecanje na kojem nismo uzeli medalju. Teško je očekivati da ćemo nešto osvojiti u Pekingu, ali bila bi ugodna promjena barem se plasirati, a za to treba zauzeti jedno od prva tri mjesta na kvalifikacijskom turniru u Ateni, koji počinje danas.
Plan bi bio proći u četvrtfinale preko Kameruna i Portorika, pa u polufinale preko Slovenije ili Kanade, a onda dobiti još jednu utakmicu da ne ostanemo četvrti. No pripremne utakmice pokazale su mnoge nedostatke u našoj igri, koje bi mogao ispraviti Zoran Planinić, ovisno o tome koliko će biti spreman s obzirom na tek preboljenu upalu tetive.
- Čeka nas težak turnir sa šest-sedam protivnika približne kvalitete - najavio je izbornik Repeša misleći na četiri europske i tri američke reprezentacije, koje “pikiraju” na tri slobodna mjesta u olimpijskom turniru. Izbornik je uoči turnira prijavio 12 igrača, a otpali su Dalibor Bagarić i Branimir Longin.

DOMAĆINI APSOLUTNI FAVORITI TURNIRA
Grci su godinama u vrhu europske i svjetske košarke, ali na posljednjem su EP-u ostali “kratki” i završili na 4. mjestu. Na svojem terenu teško će i od kog izgubiti. Brazil je bio četvrti na lanjskom američkom prvenstvu, ali u Ateni neće moći računati na odlične igrače iz NBA, poput Barbose, Nenea, Varejaa... A Libanonci tu nemaju što tražiti.

NOWITZKOM SE PRIKLJUČIO KAMAN
Dugo su njemačku reprezentaciju poistovjećivali s Dirkom Nowitzkim, no ovog je ljeta za suigrača dobio još jednog NBA igrača, centra Clippersa Chrisa Kamana, koji ima njemačke korijene. No on se priključio tek prije nekoliko dana i pitanje je kako će se uklopiti. Novi Zeland druga je momčad po snazi u skupini B, Zelenortski Otoci su autsajder.

SLOVENCI 'OSAKAĆENI' ENGLISH VODI KANADU
Poput Brazila, i Slovenci su u Atenu stigli bez mnogo bitnih igrača, ali i takvi su lani na EP-u u Španjolskoj bili solidni. No u odnosu na ondašnji sastav ovaj put im nema ni ozlijeđenog Matjaža Smodiša. Kanađani su bez najboljeg igrača Stevea Nasha, koji više ne igra za reprezentaciju, no važnu ulogu igra im bivši “Zadranin” Carl English.

AYUSO PUN MOTIVA PROTIV HRVATSKE
Portorikance predvode Carlos Arroyo, bek sa šestogodišnjim iskustvom u NBA, te centar Unicaje Daniel Santiago, ali tu je i bivši igrač Splita te Cibone Larry Ayuso, koji se s hrvatskom košarkom ružno rastao. A kad je motiviran, jako je opasan. Kamerunci su sretni što uopće dolaze u Atenu jer im je zbog financijskih problema dugo i to bilo upitno.

TRI MJESTA ZA 12 KANDIDATA
Iz četiriju skupina s po tri reprezentacije najbolje dvije će u četvrtfinale, što bi za ozbiljnije momčadi trebala biti formalnost jer je u svakoj skupini po jedan potpuni autsajder. U četvrtfinalu se križaju skupine A i B, odnosno C i D. Pobjednici polufinalnih susreta plasirat će se na Olimpijske igre već u subotu, a nedjeljna utakmica za treće mjesto dat će posljednjeg putnika.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare