To je to što me zanima!

'Što bi HDZ bez korupcije? Ne možete ni cijepljenje odraditi da se novac ne slijeva u vaš džep'

Oporba je za saborskom govornicom kritizirala ministra Vilija Beroša i proces cijepljenja. SDP-ova Boška Ban Vlahek istaknula je kako je Dom zdravlja Čakovec napravio svoju platformu i to tek za 40-ak tisuća kuna
Vidi originalni članak

Sve dok je Plenković premijer i HDZ na vlasti, tonut ćemo sve dublje i dublje, dok se za to vrijeme nesposobni i korumpirani ministri smjenjuju kao na traci, poručila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš za saborskom govornicom kritizirajući stanje u zdravstvu i nefunkcioniranje platforme CijepiSe.

Podsjetila je kako su prije četiri mjeseca u Saboru raspravljali o nepripremljenosti sustava za ovu krizu. Vladajući su, naglasila je, takve navode odbacili, a da se danas sve što je oporba još tada ukazivala pokazalo istinitim. 

- Šlampava platforma za prijavljivanje na cijepljenje se raspala. Jedino što prije četiri mjeseca u interpelaciji nismo napisali, jer se nije tada dogodilo, jest sumnja na pogodovanje. Dragi moji HDZ-ovci, pa što biste vi da vam nema korupcije? Čini se da ne možete disati bez da da negdje nekom prijatelju ili kumu ne dodijelite neki posao pa na njemu zajedno ne omastite brk. Čak ni koronu ni cijepljenje ne možete odraditi bez da se novac građana ne slijeva u vaše džepove. Prijatelj i priručni fotograf ministra napravio je aplikaciju, uzeo pet milijuna kuna, koja ima samo jednu jedinu manu - ne radi - poručila je naglasivši kako je jasno da nakon svega ministar Vili Beroš mora otići. 

- Uvjerava nas da službe kažu kako je sve u redu i odbija preuzeti bilo kakvu odgovornost za kaos koji je proizvela njegova platforma. Sasvim je jasno da Beroš mora otići, ali ne treba se zavaravati da će time biti riješen ijedan problem, a zdravstvo profunkcionirati - rekla je zastupnica dodavši kako je Beroš ministar zato što ga je na to mjesto postavio premijer Andrej Plenković te da prvenstvena odgovornost leži na njemu.

'Dom zdravlja Čakovec izradio je svoju platformu dva mjeseca prije države, koštala je 40-ak tisuća kuna i plan cijepljenja ide kao po loju'

SDP-ova Boška Ban Vlahek također je kritizirala ministra Beroša i proces cijepljenja na državnoj razini. 

- U većini županija nijedna osoba se nije uspjela cijepiti nakon prijave na platformu cijepiSe, a one županije koje su je i pokušale koristiti, odustale su jer je sustav naručivanja bio nejasan i pun pogrešaka, što je na terenu stvaralo nered i kaos - istaknula je. 

A kako stvari mogu vrlo jednostavno funkcionirati, a pri tom i za male novce, ukazala je na primjeru Doma zdravlja Čakovec. 

- Zahvaljujući internetskoj platformi, koju je Dom zdravlja Čakovec pod ravnateljstvom dr. Branka Vrčića napravio dva mjeseca prije nego ju je napravila država, plan cijepljenja ide kao po loju. Razmišljalo se korak unaprijed - istaknula je dodavši kako se preko te platforme do sada prijavilo preko 24.000 građana za cijepljenje, a cijepljeno više od 18.000.

- Dakle, više od petine stanovnika. A preko 17.000 stanovnika cijepljeno je s barem jednom dozom. Krenulo se i s procjepljivanjem prosvjetnih radnika, kojih se javilo 65 posto, a 49 posto tog broja već se procijepilo - navela je pa usporedila državnu platformu i ovu iz DZ-a Čakovec. 

- Ukoliko usporedimo te dvije platforme i proces cijepljenja, dolazimo do podatka da je cijena koštanja cijepljenja po osobi državne platforme oko 400 kuna dok je cijena platforme DZ Čakovec oko dvije kuna po procijepljenoj osobi. A ono najbitnije, državna aplikacija ne funkcionira, dok ova radi brzo i efikasno, a nisu iskrcani pusti milijuni već oko 40-ak tisuća kuna - naglasila je zastupnica SDP-a.
 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • apolitični 29.04.2021.

    draga gospođo Mrak ,vaše prezime sve govori

  • milicioner 29.04.2021.

    poštovana redakcijo, je li ovo na fotografiji neki Foto Patrik Macek zvani PIXSELL, ili je to gđa Anka Mrak Taritaš? Možete li, najljepše vas molim, ispod fotografija pisati tko je na fotografiji, neovisno o tome znamo li ili ne znamo osobu koja je na fotografiji. Molim objašnjenje. Unaprijed zahvaljujem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare