To je to što me zanima!

Svadbena torta dio ceremonije vjenčanja još od rimskog doba

Pekli bi kolač od pšenice i soli od kojeg bi mladoženja tjekom ceremonije pojeo komadić a ostatak razmrvio mladenki iznad glave- kao znag sreće i blagostanja.
Vidi originalni članak

U davnim vremenima mladenke bi  čak i  gađali kolačem u znak plodnosti. 

U srednjovjekovnoj Engleskoj uzvanici su nosili kolače i peciva na vjenčanje. Slagali bi ih na što višu hrpu a mladoženja i mladenka su se morali poljubiti iznad hrpe. Ako bi uspjeli bez da sruše naslagane kolače- bio je to znak blagostanja. Vremenom su se ti kolači i peciva pretvorili u visoki kolač.

Legenda kaže kako je francuski slastičar u posjetu engleskoj vidio taj običaj slaganja peciva i vrativši se u francusku složio piramidu od slatkih peciva- preteču današnjeg Croquembouche-a

Krajem sedamnaestog stoljeća je na vjenčanjima omiljeno jelo postala mladenkina pita. Mladenka bi sakrila u kolač stakleni prsten i podijelila ga svojim djeverušama.  Ona djeva koja bi pronašla prsten, bila je sljedeća koja će se udati. No, ovo je jelo ustuknulo pred popularnosti svečane torte. 

Vjenčana torta dolazi u središte pozornosti u trenutku tradicionalnog rezanja, prvog zajedničkog zadatka novih supružnika. Prvotno je tortu zarezivala samo mladenka i dijelila je gostima.  Kako su vjenčanja postajala sve veća torte su  rasle - postajalo je potpuno nepraktično da mlada sama reže tortu za stotine uzvanika pa se to s vremenom ograničilo na prvi komad koji danas mladenci režu zajedno.

Vjenčana torta danas je doživjela veliku transformaciju. Od tvrdog neuglednog kruščića do umjetničkih djela koje je nekada žao rezati.

U slastičarnici Mak na konac  svaku vjenčanu tortu pažljivo kreiramo prema željama mladenaca. Kada definiramo okuse i teksture  dizajniramo izgled torte pomno prateći temu vjenčanja ili ideju kojom se mladenci žele izraziti a  nekad i zabaviti uzvanike. 

Od  elegantnih slatkih divova  na 10 katova do komičnih figurica, ručno rađenog cvijeća,  pomno izrađene delikatne čipke ili jednostavne torte ukrašene čokoladom - mašti nema kraja.

Kako je svako vjenčanje unikatno tako unikatna mora biti i Vjenčana torta-  kruna svake svadbene večere

Idi na 24sata