To je to što me zanima!

Atlantidu je uništio tsunami, a ostaci su u moru kod Maroka?

Michael Hubner misli da Atlantida nije potonula već ju je uništio tsunami, a dosad neotkriveni ostaci drevnog grada nalaze se ispod mora u blizini obala Marakeša
Vidi originalni članak

Atlantidu poznajemo kao mitski i moćan grad izgubljen prije više od 2000 godina negdje u morskim dubinama. Istraživači su u potrazi za ostacima grada, koji je opisivao još grčki filozof Platon, putovali na Kretu, Maltu, Siciliju i Santorini, ali jedan stručnjak sada smatra kako su ga tražili na potpuno krivom mjestu. 

Računalni ekspert Michael Hubner smatra da Atlantida uopće nije potonula već ju je uništio tsunami, a neotkriveni ostaci grada nalaze se ispod mora u blizini obala Marakeša.

Do ovih je spoznaja Hubner došao detaljno proučavajući svaki dio Platonovih djela iz kojih je izveo 51 zaključak o nestaloj civilizaciji. 

Među tim zaključcima je i onaj da se Atlantida nalazila uz more i da je imala strukturu prstena koji je okruživao njeno središte. Od Atene je bila udaljena 5000 kilometara, a nije bila ni u Europi ni u Aziji.

Atlantida je, prema novim zaključcima, imala visoke planine, a zanimljivo je da upravo u Maroku postoji planinski masiv Atlas, a napominje se i da je bila zapadno od Egipta i Tirenskog mora. 

Kad je Hubner unio sve pronađene tragove i detalje u računalo i u kartu koju je podijelio na 400 kvadrata, dobio je koordinate Atlantide na ravnici Souss Massa u Maroku, 100 kilometara južno od Marakeša.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • dragoi 19.03.2015.

    libo me tuki

  • Torento 18.03.2015.

    Veći gradovi trebaju biti kraj veće količine pitke vode. Pošto je Atlantida navodno bila uz more tada je vjerojatno bila uz ušće neke rijeke. Ako ju je cunami potopio, vjerojatno je izmjenio i tok rijeke (svježi primjer iz Japana), porušio nasipe (ako ih je i bilo) te je rijeka u nekoliko tisuća godina meandriranja (vijuganja korita), poplava i suša (uz to i povremeni potresi) ostatke grada uglavnom erodirala i na kraju zatrpala svojim nanosima (šljunak, pijesak, mulj). Stanovništvo grada je djelomično pomrlo u samoj katastrofi, a velika većina poslije od bolesti (epidemija zbog nehigijene) i gladi nakon katastrofe. Tada nije bilo humanitarnih akcija.

  • pješak 17.03.2015.

    Kakva je to logika? Atlantida nije potonula nego ju je uništio tsunami!? Zašto je onda traže pod morem!? Da ju je uništio tsunami, ostali bi tragovi na kopnu. Tsunami pohara obalu i vrati se natrag. Ne odvuče grad pod more!

Komentiraj...
Vidi sve komentare