24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.

Slažem se, nastavi surfati
To je to što me zanima!

Auto vam je pun smole nakon godišnjeg? Evo kako ga očistiti

RJEŠENJE POSTOJI: Prije skidanja smole auto treba dobro oprati od prašine. Ljepljive mrlje, osim ulja i kupovnih sredstava, skida i WD-40
Vidi originalni članak

Neželjene ljepljive mrlje na automobilu, osim borova, ostavlja listopadno drveće iz čijih se listova luče biljni sokovi, koji se tijekom sunčanih dana vrlo teško uklanjaju.

Smola i ptičji izmet agresivno djeluju na površinu boje tako što je razaraju i brzo prodiru u nju. Zato ih je potrebno što prije skinuti. Naime, ako se smola dulje zadrži, skrutit će se, pa se na tim mjestima boja može čak i oljuštiti.

S druge strane, ptičji izmet, koji intenzivno prodire u boju, stajanjem može toliko nagristi lak da će na njemu ostati neugledne smeđe mrlje koje u većini slučajeva ne može spasiti ni poliranje nego ponovno lakiranje. Zato ga je preporučljivo što prije isprati, barem običnom vodom.

Prije no što krenete skidati smolu ili ptičji izmet, potrebno je automobil kompletno oprati od prašine. Idealno je koristiti visokotlačni pištolj, no poslužit će i obično crijevo za zalijevanje vrta. Potom je potrebno mekanu pamučnu krpu od mikrovlakana dobro natopiti toplom vodom i deterdžentom pa laganim kružnim pokretima istrljati cijeli automobil i opet temeljito isprati.

Mjesta na kojima je ostalo sluzave tvari, bilo da je riječ o smoli ili ostacima kukaca, možete dodatno tretirati “alternativnim” metodama, poput jestivim uljem. Ulje rastvara smolu, ali mu je potrebno i nekoliko sati da djeluje. Mjesto zahvaćeno smolom prekrijte vatom ili krpicom natopljenom u ulju. Ostavite nekoliko sati pa laganim, kružnim pokretima istrljajte zahvaćena mjesta. Mnogi zaljubljenici u limene ljubimce za skidanje smole često koriste i legendarno sredstvo WD-40, čijoj primjeni nema kraja: uklanja razne naljepnice sa stakala automobila, čisti lance na motociklima, uklanja naslage ulja s motora, čisti i štiti kromirane površine, uklanja prašinu s autonaplataka, izmet raznih ptica...

Ako pranje sapunicom deterdženta, jestivim uljem i svemogućim WD-om nije dalo rezultate, najbolje je da pomoć potražite u autopraonicama ili trgovinama autokozmetike, u kojima možete kupiti specijalizirana sredstva za čišćenje. Bočica takvog sredstva stoji već od 25 kuna na više. Koju god metodu odaberete, još jedanput dobro operite automobil i isperite hladnom vodom. Na kraju ga možete premazati voskom za zaštitu od vanjskih utjecaja (smola, ptičji izmet, kukci i sl.). Bočica od 500 mililitara takvog sredstva, koje je primjereno za sve vrste autolakova, stoji već od 45 kuna. Naime, nečistoće se puno lakše skidaju s površina zaštićenih voskom jer on sprečava da agresivne i ljepljive tvari dublje prodiru u boju.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • 05.09.2018.

    Smola i katran se (dokazano) skida s maslinovim uljem...dovoljno je malo kapnuti na krpicu i sve će rastopiti i skinuti bez traga..

  • crorose 05.09.2018.

    Interesantan mi ovaj sa slike, pere u crocsicama....

  • orim1501 05.09.2018.

    Lako za auto,sta cemo sa propuhom u novčaniku

Komentiraj...
Vidi sve komentare