To je to što me zanima!

Berners Lee: Internet je postao najveća mreža za nadzor ljudi

Kreator interneta rekao je kako je internet bio fantastičan, ali da špijuniranje, blokada stranica ... potpuno potkopavaju duh onoga gdje bi internet trebao pomoći stvaranju
Vidi originalni članak

Tim Berners Lee rekao je za New York Times kako je internet postao "najveća mreža za nadzor ljudi". Čovjek kojeg nazivamo kreatorom interneta rekao je kako on kontrolira što ljudi vide, stvara mehanizme za interakciju. Dodaje kako je internet bio fantastičan, ali da špijuniranje, blokada stranica, krađa sadržaja i odvođenje na krive stranice potpuno potkopavaju duh onoga gdje bi internet trebao ljudima pomagati u stvaranju. 

Kao glavne krivce vidi korporacije i vlade, odnosno problem su jedna velika tražilica, jedna velika društvena mreža, jedan Twitter. Na summitu o decentraliziranom webu sastao se sa skupinom internetskih aktivista kako bi raspravljali o načinima za re-decentralizaciju interneta, kako bi pojedincima dali više kontrole i pritom osigurali više privatnosti i sigurnosti. 

- Vlade i kompanije će uvijek biti u iskušenju da preuzumu kontrolu nad internetom - rekao je Berners Lee i dodao da će čekati dok ne 'zaspemo', jer ako si vlada ili kompanija i želiš kontrolirati nešto - to ćeš htjeti. 
- Želiš kontrolirati svoje građane ili iskoristiti mušterije. Iskušenje je ogromno. Možemo imati zakone, ali ni tada ih to neće nužno zaustaviti - rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • montello 10.06.2016.

    facebook također

  • koko82 10.06.2016.

    po meni nek stvari ostanu kakve jesu... tko hoce bit dio drustvenih mreza a time i predmet istrazivanja nek bude...... oces na face? ok.. tvoj zivot je na njihovim serverima... neces... isprintaj te fotke i pokazi ih pravim prijateljima... znas oonim koji dodju kod tebe i s kojima se stvarno druzis....a ne oni s kojima lajkas il repostas gluposti....

  • Ottovon Sudoper 10.06.2016.

    Ispravak: kreator weba a ne interneta. Inace genijalan covjek

Komentiraj...
Vidi sve komentare