To je to što me zanima!

Bez prekrasne glumice Hedy Lamarr ne bi imali ni Wi-Fi

Hedy Lamarr rodila se na današnji dan 1914. godine, a ova prekrasna glumica je zapamćena i po patentu koji je postavio temelje tehnologije koje koristimo i danas
Vidi originalni članak

Prekrasnu glumicu Hedy Lamarr svojevremeno su zvali najljepšom ženom na svijetu, a na ekranu je zavodila Clarka Gablea, Jimmyja Stewarta i Spencera Tracyja. Rodila se na današnji dan 1914. godine u Austriji i upravo je ovoj ženi Google posvetio početnu stranicu. Prekrasnim video odlučili su obilježiti njenu ljepotu, ali i pamet, jer bez njezinih inovacija današnji svijet bio bi nam puno drugačiji.

Rodila se kao Hedwig Eva Maria Kiesler u Beču i počela glumiti kao tinejdžerka, a u 18. godini je u filmu Ekstaza bila prva koja je simulirala orgazam u filmu koji nije pornografski. Inače ovdje je glumio i Zvonimir Rogoz.

Kasnije je promijenila ime u Hedy Lamarr i preselila u Hollywood gdje je postala jedna od zvijezda MGM-a. No, slava joj nije bila posebno atraktivna te je odlučila pomagati Saveznicima tijekom rata, a ne glumiti u filmovima koje su joj nudili. Koristeći znanje o torpedima s prijateljem i kompozitorom Georgeom Antheilom pokušavala je naći način kako spriječiti njemačke podmornice da blokiraju savezničke radijske signale. Koristili su načelo po kojem rade klaviri kako bi patentirali 'preskakanje frekvencija' . Sustav brzog mijenjanja frekvencija trebao je smanjiti mogućnost zakrčivanja frekvencija, a signal se šifrirao posebnom sekvencom.

Iako je tadašnja tehnologija isprva sprječavala realizaciju projekta, njezin patent postavio je temelje tehnologija koje se i danas koriste u komunikaciji Wi-Fi mreža, GPS-a i Bluetootha.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • spacegoddess 10.11.2015.

    ma lazu, ukrali patente opet od nekog Tesla like siromaha

  • CopyPaste 10.11.2015.

    Eto pogledaj nju,pa onda pogledaj cure danas... dodje ti da se bacis s mosta.

  • 09.11.2015.

    u wifi se sigurno ne koristi FHSS, ali u bluetooth da, isto tako i u rc komandama za rc modele se koristi FHSS, svojevremeno se koristio za navigaciju torpeda..

Komentiraj...
Vidi sve komentare