To je to što me zanima!

Bi li vi pristali da vam šef dio plaće isplati u virtualnoj valuti?

Finska tvrtka svojim radnicima nude opciju da im se dio plaće isplati u virtualnoj peer-to-peer valuti Bitcoin. Ovaj eksperiment provode, kako kažu, iz znatiželje
Vidi originalni članak

Finska softverska tvrtka SC5 pokrenula je eksperiment, koji je vjerojatno od prvih takvih u svijetu. Svojim radnicima nude opciju da im se dio plaće isplati u virtualnoj peer-to-peer valuti Bitcoin. Martti Malmi na blogu kompanije napisao je da ovo rade iz znatiželje kako bi isprobali nove stvari. Dodaje da se Bitcoin kao takav dobro uklapa u njihovu viziju svijeta te omogućuje open source razvoj, konkurenciju i inovacije na području plaćanja i online trgovine. Dodaje i da je ovo dosta sigurno te da neće imati problema oko poreza, piše The Next Web.

Bitcoin je online P2P (korisnik prema korisniku) valuta koja se pojavila 2009. godine, ali ne funkcionira kao klasičan novac jer nema centralizirane ustanove poput banke koja upravlja količinom izdane valute ili njenom vrijednosti. Razmjenu valute nadgleda softver koji algoritmima osigurava broj kovanica. Ovog mjeseca 1 BTC se prodavao za 40 dolara, a TNW piše da je trenutno njegova ukupna vrijednost oko 400 milijuna dolara. Nakon Reddita, WordPressa i na servisu Mega moći će se plaćati Bitcoinima, a broj usluga stalno se širi.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Baro Pavic 30.10.2013.

    posle drugog svjetskog rata prije dinara postojale su neke tockice bonovi i sl. pricala mj baka a ja se sjecam kada se kupovalo za kokosija jaja znaci mi smo njih davno prevazisli

  • CptNemo 18.03.2013.

    Kod nas bi se netko uspio dosjetit kako da ti "virtuelno" ne isplati lovu..

  • Auspex 17.03.2013.

    novac vrijedi koliko postoji vjera u to da vrijedi. od kad papirnati novac ne predstavlja ni jednu fizičku stvar i banke ga mogu stvarati iz zraka, a ne samo centralna na temelju zalihe zlata kao što je bilo zamišljeno u početku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare