To je to što me zanima!

Bivši radnik uzeo pratitelje s Twittera, traže 340.000 dolara

Tvrtka Phonedog Media podnijela je tužbu protiv bivšeg zaposlenika i traži odštetu od 340 tisuća dolara, 2, 5 dolara po followeru, za razdoblje od osam mjeseci
Vidi originalni članak

Jeste li se ikada upitali koliko vrijedi jedan tweet, ili pak follower? Ako je vjerovati američkoj tvrtki Phonedog Media, ni manje ni više nego 2,50 dolara, a konačan odgovor na to pitanje mogli bismo dobiti s krajem parnice koju ta tvrtka vodi protiv svojega bivšeg zaposlenika.

Kako piše New York Times, 38-godišnji Noah Kravitz, koji je radio na Phonedogu, stranici o mobilnim telefonima, ostavku je dao u listopadu 2010. godine. Međutim, sa sobom je uzeo i svoj profil na Twitteru, Phonedog_Noah, na kojemu je prikupio 17 tisuća followera. Kako kaže, tvrtka mu je dopustila da se i dalje služi profilom ako tu i tamo postavi koji tweet u njihovo ime, na što je on rado pristao.

Osam mjeseci nakon ostavke, tvrtka Phonedog Media sudu u Kaliforniji podnijela je tužbu protiv Kravitza tražeći odštetu od 340 tisuća dolara - 2.50 dolara po pratitelju na mjesec za ukupno osam mjeseci. Kravitz tvrdi da je njihova tužba zapravo reakcija na njegov prijašnji zahtjev za 15 posto bruto dohotka od oglašavanja na koje, tvrdi, kao partner ima pravo, te plaćom koju je trebao zaraditi kao autor recenzija i blogova na stranici.

Moguća presuda u korist tvrtke mogla bi imati jake i dalekosežne posljedice za internetsku zajednicu uzme li se u obzir sve veća popularnost društvenih mreža i njihova sve češća uporaba u profesionalne svrhe. Dolazimo li do opasnosti da, na primjer, blogeri postanu robovi tvrtki za koje pišu ili čije proizvode recenziraju? Najjednostavnije rješenje bilo bi da se internetski autori i tvrtke unaprijed sporazume o tom odnosu, crno na bijelo. Čist račun - duga ljubav.


Idi na 24sata

Komentari 1

  • Palmira2 30.12.2011.

    Tzv free blogeri odavno "rade" za tvrtke čije proizvode kao "recenziraju"...što je stara stvar pogotovo u domeni elektronike i novih tehnologija. Ok, ajde dobro , ne dobiju baš svi keš, ali čuj i free gadgeti svake vrste, te razno razni ostali "pokloni", putovanja, "simpoziji"...Ima se načina i vani smuljat , nije to samo naš specjalitet. Neki čak otvoreno rootaju za određeni proizvod na svojim "testovima", ali čuj dok ima budala koje to puše, zašto ne..

Komentiraj...
Vidi sve komentare