To je to što me zanima!

Braću iz Kaštela MUP nije smio uhititi jer nisu prekršili zakon?

U Zakonu o autorskom pravu se u 82. članku navodi da je dopušteno za osobnu upotrebu skinuti i na magnetski medij spremiti autorsko djelo i bez dozvole autora
Vidi originalni članak

MUP je uhićenjem dva brata iz Kaštel Štafilića prekršio prava Republike Hrvatske i tumačenje Ustavnog suda o Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (ZAP). Novi list javlja kako se to odnosi na dio sa skidanjem filmova jer je zakonodavac, tj. hrvatska država, prilikom pisanja Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima napravila iznimku za softver. 

Prava kreatora softverskih programa su pod "srodna prava" te se na njih ne odnosi 82. članak tog zakona, prema kojem svatko ima pravo na vlastitu upotrebu snimiti autorsko djelo, s ogradom da ne smije imati nikakvu komercijalnu namjenu.

U ZAP-u se u 82. članku navodi da je dopušteno za osobnu upotrebu skinuti i na magnetski medij spremiti autorsko djelo i bez dozvole autora. Filmovi su navedeni kao klasična autorska djela te za njih ne vrijedi iznimka za softver. To je potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske u prosincu 2006. godine. 

>>> Više pročitajte OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 92

  • bojavanilije 15.03.2012.

    fakat bi ih trebali tužiti...al to je naša policija. nikad mi nije bilo jasno kako netko moze u roku od 6 mjeseci riješiti "školski" dio pa malo praksice i eto ti policajca s lijepom plaćicom.

  • MarcoLovišćek 14.03.2012.

    Privedeni su jer su imali i svom posjedu nelegaalne kopije softwarea, a ne radi filmova.

  • fijuman 14.03.2012.

    nazovi gospodi koja su nadređena policajcima koji su uapsili braću zbog prekoračenja zakonom propisanih ovlasti, nepoznavanja i neprimjenjivanja zakona žurno odnosno po kratkom postupku dati otkaz zbog uskraćivanja ljudskih prava i sloboda, na njihovo mjesto postaviti druge ljude koji znaju svoj posao i koji ga znaju raditi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare