To je to što me zanima!

Britanski student hakirao Fejs i dobio osam mjeseci zatvora

Odvjetnik Glenna Manghama (26), mladića je opisao kao etičnog hakera što se očituje u tome da ga je Yahoo nagradio nakon što je ukazao na njihove slabosti
Vidi originalni članak

Glenn Mangham, 26-godišnji student iz Yorka u Velikoj Britaniji, kažnjen je s osam mjeseci zatvora zbog hakiranja Facebookove stranice, prenosi BBC. Mangham je i sam priznao da se "ubacio" u stranicu popularne društvene mreže između travnja i svibnja 2011. godine iz svoje spavaće sobe u Yorkshireu.

Riječ je o najopsežnijem slučaju hakiranja društvene mreže koji je ikad došao do britanskog suda. Sutkinja je prilikom izricanja presude rekla kako su potezi britanskog studenta mogli biti potpuno katastrofalni za Facebook, koji je potrošio 200 tisuća funti kako bi sanirao posljedice Manghamova poteza, a slučajem su se morali pozabaviti i FBI i britanski istražitelji.

Tužitelj Sandip Patel otkrio je kako je Mangham nakon hakiranja ukrao "neprocjenjivo" intelektualno vlasništvo, koje je ukrao i spremio na eksterni tvrdi disk. Facebook je otkrio upad tijekom provjere sustava.

Manghamov je odvjetnik Tom Ventham svojega klijenta opisao kao etičnog hakera s visokim moralnim vrijednostima, što se očituje i u tome što ga je Yahoo nagradio nakon što im je Mangham ukazao na neke njihove slabosti. Međutim, sutkinja Alistair McCreath odlučila je kako su njegovi potezi u ovom slučaju imali "prave posljedice i vrlo ozbiljne potencijalne posljedice" za Facebook. Iako je priznala kako Mangham prikupljene informacije nije htio dijeliti, niti je na svemu tome htio zaraditi, ovo nije bilo bezopasno eksperimentiranje.

- Vi i drugi koji su u iskušenju da postupe kao vi moraju shvatiti koliko je ovo ozbiljno - rekla je sutkinja.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • feba 20.02.2012.

    Kompjuter je smislio čovjek pa je i haker očito vrlo pametan čovjek

  • Golf1 19.02.2012.

    Zuckerberg ističe da nije bila namjera od facebooka napraviti tvrtku. Primarna ideja bila je povezati ljude. Linus Torvalds je imao sličnu ideju prije 20 godina kada je započeo Linux projekt kao način da se zajednički razvije softver. Linus je započeo projekt "samo iz zabave" i u više navrata je izjavio da je njegova motivacija za Linux bila rješavanje zanimljivih problema sa kodom. U pismu kojim se obratio potencijalnim ulagačima, Zuckerberg jasno pokazuje kako su on i njegova tvrtka inspirirani temeljnim načelima Linux i open source zajednice koji je započeo prije dvadesetak godina, to jest Facebook u većini počiva i koristi open-source temelje, komponente. Ovaj nesretnik zaigrao se Facebook integritetom, a po svemu sudeći član je open-source zajednice, njihova filozofija temelji se na zajedničkom radu, pronalasku slabosti,, objavi i rješavanju, tu leži snaga i kvaliteta Linux projekata, aktivnoj zajednici iz cijelog svijeta koja se broji u milijunima stručnih ljudi. Posjetite malo http://www.cert.hr/ vidjet ćete da se na linuxu radi svakodnevno.

  • Oliva23 19.02.2012.

    haha e neka,svaka mu čast

Komentiraj...
Vidi sve komentare