To je to što me zanima!

Čovjek koji je revolucionirao fliper preminuo u 101. godini

Kordekov izum smatra se zaslužnim za revoluciju flipera. Do 1930-ih godina fliper se sastojao od poluge kojom se loptica izbacivala, a igrač je morao tresti uređaj
Vidi originalni članak

Steve Kordek, izumitelj najpopularnije vrste flipera, preminuo je u 102. godini u Park Ridgeu u američkoj državi Illinois. Smrt je potvrdila njegova kći Catherine Petrash, prenosi New York Times.

Kordekov izum smatra se zaslužnim za revoluciju flipera ("pinball") tijekom 40-ih godina prošlog stoljeća. Naime, do 30-ih godina fliper se sastojao od poluge kojom se loptica izbacivala, dok bi igrač potom morao tresti uređaj kako bi lopticu usmjerio prema rupi. Tvrtka D. Gottlieb & Co. iz Chicaga 1947. je godine predstavila elektromagnetske polugice ("flipper"), po tri na svakoj strani uređaja.

Kordek je svoj izum - samo jedan par snažnijih polugica pokretanih gumbima - predstavio godinu dana kasnije na sajmu u Chicagu. Kako je njegov uređaj bio jeftiniji te je igračima davao veću mogućnost kontrole loptice, postao je hit. Takav je fliper postao standard, a to je ostao i tijekom sljedećih 60-ak godina.

Kordekova je kuća, naravno, bila prepuna flipera, koje je obožavao, i nikako se nije mogao zasititi zvukova koje je taj uređaj proizvodio. Tijekom bogate karijere konstruirao je dugi niz drugih arkadnih igara, no nijedna nije dosegla popularnosti njegova izuma iz 1948. godine.

Više pročitajte na Večernji.hr

Idi na 24sata

Komentari 4

  • ubodi_pa_odi 27.02.2012.

    igranje flipera otico potencira dugovjecnost... znaci da cu zivjeti makar 250 godina...

  • DanijelSrpak 25.02.2012.

    izmisliš stvar koja razveseli cijeli svijet i doživiš 102, e to ne može svak.

  • floyd_1 25.02.2012.

    Počivao u miru. Veliko hvala na izumu , koji je uveseljavao mnoge generacije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare