To je to što me zanima!

Dizalicom topline spustite troškove grijanja

Dizalica topline koristi toplinu zraka za zagrijavanje tople vode korištene za grijanje i potrošnu toplu vodu. Osim zagrijavanja prostora, dizalica topline može i hladiti prostor
Vidi originalni članak

Dizalica topline logičan je izbor za Denisa Leljaka čiju gradnju niskoenergetske montažne kuće pratimo. Uz zadovoljene uvjete niskoenergetske gradnje, toplinski gubici iz prostora su vrlo mali. Umjesto radijatora, Denis je ugradio podno grijanje koje zahtijeva temperaturu polaza vode oko 30°C, za razliku od radijatora koje zahtijeva temperaturu vode oko 80°C. Niža temperatura vode u sustavu automatski znači da je opterećenje vanjske jedinice manje, baš kao i potrošnja električne energije. Ovisno o površini grijanog prostora, kapacitet dizalice topline kreće se od 4 do 16 kW. To znači da za svaki kilovat utrošene električne energije dizalica topline proizvede 4 do 16 kW toplinske energije. Denis Leljak za svoju je kuću odabrao Samsung dizalicu topline kapaciteta 9 kW. Čitav raspon sustava, snage od 4 do 16 kilovata najučinkovitije je A+++ klase.

Zahvaljujući modernim inverterskim kompresorima, dizalica topline čak i pri temperaturama ispod ništice može izvuči toplinu iz okolnog zraka, a režim rada proteže se do čak -25°C. Tako će, primjerice, pri vanjskoj temperaturi od -10°C, sustav raditi s visokih 90 posto učinkovitosti. 

Pročitajte više o temi na stranici Niskoenergetska kuća 2 od A - Ž.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • 29.01.2016.

    Ne znam ovo mi je jako čudno, posebno ne muče ove mjerne jedinice a savšeno mi je da dobiješ više energije nego što si uložio, pa ne samo da nemaš gubitke nego si u plusu, pa to je savšenstvo. Osim toga mislio sam da je mjerna jedinica za toplinu džul (J). Što više čitam manje mi je jasno...

  • cool-heat 24.01.2016.

    molio bih samsung neka radi mobitele i kucanske aparate a, klimatizaciju neka ostave profesionalnim firmama,jer su u tom polju KATASTROFA.!!!!

  • Tega 21.01.2016.

    Monteri klima brkaju struju i toplinu

Komentiraj...
Vidi sve komentare