To je to što me zanima!

Do 2180 € za prekršaj: Pazite na propise u stranim zemljama

Odlazak na skijanje ili šoping u neku od susjednih zemalja čest je “sport” domaćih. Nemojte da vam povoljniju kupnju ili pak zimovanje pokvari neopreznost za volanom
Vidi originalni članak

Prema svim najavama, usprkos teškoj ekonomskoj situaciji stotine tisuća Hrvata i ove će se godine uputiti na skijanje u neku od susjednih zemlja s omiljenim skijalištima. Kranjsku Goru u Sloveniji, Nassfeld i Kronplatz u Austriji, Les Deux Alpes u Francuskoj, Garmisch u Njemačkoj te Zermatt i St. Moritz u Švicarskoj i ove će godine pohoditi oni koji su uspjeli uštedjeti dovoljno novca da školske praznike iskoriste kako bi odveli djecu na skijanje i sanjkanje u mondena zimovališta diljem Europe. Osim skijaša, u inozemstvo se često upućuju oni koji obilaze šoping centre privučeni sezonskim sniženjima. Bez obzira idete li na višednevno skijanje ili samo u šoping, zadovoljstvo, a i računicu, vam može pokvariti već i mala neopreznost na putu, a osobito prekršaj.

Primjerice, prekoračite li brzinu za više od 50 km/h u Austriji možete platiti kaznu od čak 2180 eura! A to je više nego što ćete platiti luksuzno skijanje za četveročlanu obitelj. U Sloveniji, čiji policajci imaju osobitu potrebu trenirati strogoću na hrvatskim vozačima, nevezivanje sigurnosnog pojasa ili razgovaranje na mobitel u vrijeme vožnje platit ćete po 120 eura, a prolazak kroz crveno 250 eura. Zato prije puta provjerite imate li svu obaveznu opremu (npr. reflektirajući prsluk), zimsku opremu, Europsko izvješće za slučaj prometne nezgode, oznaku države i zelenu kartu osiguranja. 

Na kraju, ne zaboravite kupiti odgovarajuću vinjetu za korištenje autocesta, upalite svjetla i vozite sukladno propisima.

Češka najjeftnija, Švicarska skupa

U suradnji s ADAC-om, austrijski autoklub je i ove godine istražio koliko košta “prosječna skijaška potrošačka košarica” u omiljenim zimovalištima. U njoj su zbrojene cijene potrepština poput odjeće, skijaške opreme te cijene hrane i pića u restoranima.
Češka 224,97 €
Poljska 231,77 €
Njemačka 326,60 €
Italija 366,45 €
Austrija 395,97 €
Francuska 457,14 €
Švicarska 554,30 €
* zbroj cijena ukupno 31 potrepštine koje kupci najčšće traže na skijanju

Idi na 24sata

Komentari 5

  • crni83 15.01.2013.

    To vridi samo za Zagreb i okolicu, mi dalmatinci nemamo novaca za otić na more a kamoli na skijanje. " U Zagrebu se gradi dok Dalmacija to plaća, a Slavonija ostade bez gaća " Na svakih 100 kn uplaćeni u državni proračun 80% ide u Zagreb dok 20 % ostaje u lokalnim upravama i samoupravama tako da ...

  • zagor131 15.01.2013.

    Ovi podaci nisu točni i nebi smjeli biti u novinama jer zavaravaju vozače. Samo jedno da u njemačkoj ne postoji ograničenje od 130 km na sat. Njemačka je jedina zemlja na svijetu u kojoj ne postoje ogranićenje brzine na auto putevima i jedina zemlja za dostojan život građana u njoj sve ostalo je hrvatska.

  • CptNemo 14.01.2013.

    Reflektirajući prsluk u obveznoj opremi? Šališ se , jelda? Da ne bi možda još nosio i asfalt za rupe krpat a?

Komentiraj...
Vidi sve komentare