To je to što me zanima!

Dosta je bilo nereda: Švicarci će lansirati "satelit-čistačicu"

Sve veća gomila smeća u Zemljinoj orbiti predstavlja opasnost za letjelice i satelite, a švicarski znanstvenici planiraju napraviti satelit koji će loviti otpad i čistiti svemir
Vidi originalni članak

Švicarski znanstvenici objavili su u srijedu kako planiraju lansirati satelit koji će čistiti Zemljinu orbitu od svemirskog smeća. Satelit bi trebao 'zgrabiti' komade otpada i baciti ih nazad u Zemljinu atmosferu gdje će izgorjeti. 

Sateliti CleanSpace One vrijedan 11 milijuna dolara (oko 62 milijuna kuna) gradi Švicarski svemirski centar. Lansirat će ga za tri do pet godina, a prvi zadatak bit će mu riješiti se dva švicarska satelita lansirana 2009. i 2010. godine.

NASA prati više od 500.000 raznog 'smeća', ostataka raketa, pokvarenih satelita i ostalih sitnih dijelova, koji putuju brzinom i od skoro 30.000 km/h. Predmeti bi pri toj brzini mogli oštetiti satelite ili letjelice.

Znanstvenici kažu da gradnjom satelita razvijaju tehnologije koje se bave s tri ključna problema. Prvi je putanja, jer satelit mora moći prilagoditi putanju svojoj meti, a za to planiraju razviti nove male motore. Potom, satelit mora pri velikim brzinama uhvatiti predmet, a za to proučavaju kako biljke i životinje hvataju stvari. Konačno, satelit mora taj predmet baciti nazad u atmosferu gdje će izgorjeti, piše Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • toma789 16.02.2012.

    Evo 5 takvih satelita bi mogli izgraditi od novca kojeg harači crkva iz državnog proračuna

  • user_140683 16.02.2012.

    Od svemirskog smeča će raditi atomske satove i slat će ih na zemlju.

  • iAvrilFan1 16.02.2012.

    Kako to misle napraviti, svemir je velik, letjelica je mala i ne razumijem kako oni misle poslati smece natrag na Zemlju? Izgubiti ce vrijeme na spustanje i penjane iz Zemlje u svemir ili ce puhnut smece natrag na Zemlju? Ali barem za brinu za okolis za razliku od nekih!

Komentiraj...
Vidi sve komentare