To je to što me zanima!

Endeavour je na ISS donio nove spavaonice i zahode

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Uz kabine astronauti će dobiti i novu opremu za vježbanje, još jedan zahod s kojim su ove godine imali problema i pećnice za podgrijavanje hrane
Vidi originalni članak

Američki raketoplan Endeavour sa sedmero astronauta spojio se prema planu u nedjelju s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS) tijekom misije kojoj je cilj udvostručiti kapacitete za boravak astronauta na stanici. Endeavour je lansiran s Floride u petak navečer. Posljednje vrlo osjetljive manevre približavanja izveo je zapovjednik Endeavoura Chris Ferguson. Astronauti su otvorili vrata dva sata nakon spajanja s postajom.
- Dobrodošao Endeavour...shvaćamo da naš dom treba potpunu preobrazbu i da ste vi posada koja će to obaviti. Stvarno vas je lijepo vidjeti...Dobrodošli u svemir - rekao je zapovjednik Međunarodne svemirske postaje Mike Fincke.
Endeavour u teretnom prostoru nosi 14,5 tona materijala i opreme koji će omogućiti da svemirska stanica od 2009. primi šest članova posade umjesto dosadašnja tri.
Astronauti će u ovoj misiji proširiti stanicu dvjema kabinama za spavanje, opremom za vježbanje, još jednim zahodom, hladnjakom i dvjema novim pećnicama za podgrijavanje jela te zamrzivačem i pećnicom u laboratorijske svrhe.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare