To je to što me zanima!

EU i Google opet su u sukobu: Sada odlučili istražiti i Android

Iz Europske komisije kažu da su u Googleu favorizirali svoj alat za uspoređivanje cijena. Istraživat će Android i moguće ugovore protivne pravilima tržišne utakmice
Vidi originalni članak

Europska unija u srijedu je optužila Google da su zloporabili vlastiti položaj na tržištu jer su na svojim stranicama favorizirali vlastiti alat za uspoređivanje cijena (Google Shopping). 

Iz Europske komisije navode da je njihov stav da se takvim postupanjem krše protumonopolska pravila EU-a jer se potiskuje tržišno natjecanje i šteti potrošačima. 

Googleu su uputili obavijest u kojoj navode da se time i  ne prejudicira ishod istražnog postupka. 

- U slučaju Googlea zabrinjava nas mogućnost da je taj poduzetnik davao nepravednu prednost vlastitoj usluzi uspoređivanja cijena, kršeći tako protumonopolska pravila EU-a. Google sada ima priliku uvjeriti Komisiju u suprotno. Međutim, ako se istražnim postupkom potvrde naše sumnje, Google će se morati suočiti s pravnim posljedicama i promijeniti način poslovanja u Europi - navodi se u izjavi Margrethe Vestager, povjerenice za tržišno natjecanje. 

REUTERS/PIXSELL

Komisija je u srijedu pokrenula i zasebni protumonopolski istražni postupak u vezi Androida. Ovdje će istraživati je li Google sklapao sporazume protivne pravilima tržišnog natjecanja te je li zloupotrijebio mogući vladajući položaj u području operacijskih sustava, aplikacija i usluga za pametne mobilne uređaje.

Još se čeka reakcija iz Googlea, a u Googleu su poslali interni memorandum zaposlenicima, koji je objavio re/code. U njemu se navodi da 'imaju jako dobre izglede'. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • CptNemo 15.04.2015.

    Pa , trebalo je i to povući...šta je - je. Google je postao malko previše "svepetljajući"..

  • GoldenJack 15.04.2015.

    Zamislite konzum koju je svukud, sad taj agrokor kupi i mercator, pa kupi npr getro pa metro, te inu, pa hrvatske autoceste itd...tome treba stati na kraj. ovdje govorim o jednoj trazilici, npr o VASEM dvoristu. Vi to dvoriste ne sirite tako da kupujete tudja dvorista, prodajete SVOJE krave na SVOM dvoristu, dopustate da uz malu proviziju drugi seljaci prodaju njihove krave na VASEM dvoristu i onda vam dodje EU komisija i kaze "kako to da vi favorizirate VASE krave na VASEM dvoristu a ne gurate TUDJE ?" kako moze bit monopol na googleovoj stranici, google nije faking slobodno trziste .... da sam vlasnik google poslo bi ih u 3pm

Komentiraj...
Vidi sve komentare