To je to što me zanima!

Europa želi znati koliko su opasni sudari dronova i aviona

Nedavno su se skoro sudarili dron i avion na Heathrowu, a europska Agencija za sigurnost zračnoga prometa želi utvrditi koliko su avioni osjetljivi na sudare s dronovima
Vidi originalni članak

Europska agencija za sigurnost zračnoga prometa (EASA) osnovala je radnu skupinu za hitnu procjenu opasnosti od sudara bespilotnih letjelica i zrakoplova nakon povećanog broja jedva izbjegnutih sudara s putničkim zrakoplovima. 

Upotreba bespilotnih civilnih letjelica, bez obzira na to je li riječ o komercijalnim dronovima ili onima koji nadziru usjeve i prirodne katastrofe, sve je veća, a piloti putničkih zrakoplova sve češće prijavljuju 'za dlaku' izbjegnute sudare.

U prošlomjesečnom incidentu putnički zrakoplov British Airwaysa je, pretpostavlja se, jedva izbjegao sudar s bespilotnom letjelicom dok se približavao zračnoj luci Heathrow. EASA informaciju ne može sa sigurnošću potvrditi, no provest će istragu i istražiti u kojoj su mjeri na sudare s manjim dronovima osjetljivi motori, vjetrobran zrakoplova i čitava njegova konstrukcija.

Radnu skupinu činit će predstavnici proizvođača zrakoplova i motora, a rezultati i saznanja bit će objavljeni u srpnju.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • piksa123 06.05.2016.

    najbolje se uci na praksi

  • montello 05.05.2016.

    normalno da su opasni

Komentiraj...
Vidi sve komentare