To je to što me zanima!

Fifa testira dvije tehnologije; Kako će znati je li lopta u golu?

Hawk-Eye sustav koristi nekoliko kamera kako bi pratio položaj lopte i napravio 3D sliku lopte i putanje, dok GoalRef uz pomoć magnetnog polja zna je li bio gol
Vidi originalni članak

Suci na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu će moći odbiti koristiti tehnologiju koja prati je li lopta prešla gol crtu ili čak i odbaciti signal koji sustav pošalje.  Na natjecanju osam klubova, među kojima će biti i Chelsea te brazilski Corinthians, testirat će se dva sustava Hawk-Eye te GoalRef. 

- Bez obzira na tehnologiju na gol crti, sudac ima konačnu odluku - rekao je Jerome Jalcke iz Fife. Uz klupsko prvenstvo, tehnologije će testirati na Kupu konfederacija te na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. Valcke je objasnio kako će sudac prije utakmica moći ispitati sustav i ako nije zadovoljan može odbiti koristiti ga u utakmici, piše AFP. Licencu za tehnologiju gol-crte tražilo je 10 kompanija, no Fifa je odobrila samo dvije.

Hawk-Eye koristi između šest i osam kamera pod različitim kutevima koje prate položaj lopte. Podaci se prebacuju u video, a 3D slika putanje lopte može pokazati je li lopta prešla liniju. Sudac unutar jedne sekunde može dobiti znak je li bio gol. 

GoalRef koristi magnetne senzore i nešto izmijenjenu loptu s elektronikom. Čim lopta uđe u gol, senzori osjete male promjene u magnetnom polju te također sudac unutar jedne sekunde zna da je bio gol.

Oba sustava šalju podatke na uređaj koji sudac može nositi poput sata.  GoalRef će u Japanu instalirati na Yokohama stadionu, dok će Hawk-Eye biti na Toyota stadionu. Inače, Hawk-Eye se već koristi u tenisu i kriketu. 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • maligrom 06.12.2012.

    poboljsat ce nogomet ali golmane ce unistiti jer u blizini magnetskog polja dolazi do zracenja tijela,a pogotovo ako pocne kisa i grmiti e ona su tu naj..... ovi strucnjaci nemaju pojma heheheh pa BOLJE BI BILO DA PROMJENE GOLOVE I DA UGRADE KAMERE U STATIVE I PRECKE SA UNUTARNJE STRANE TJ U PRAVCU LINIJE NA GOLU NEKOLIKO KAMERA OVISI OD VELICINE A OVE KAMERE SE MOGU ZASTITITI OD UDARACA DA NEBI NETKO MISLIJA DA MOGU POPUCATI JER DANAS JE TEHNOLOGIJA CUDO JER IMA MATERIJAL ZA TO ZA ZASTITU A MAGNETSKA POLJA NIKAKO GOLMANI NA PROSVIJED AJMOOO

  • MrHorilij21 05.12.2012.

    To je napredak.. :) Poboljšat će nogomet.

  • WOMANIZER 05.12.2012.

    koja znanstvena fantastika!

Komentiraj...
Vidi sve komentare