To je to što me zanima!

FOTO Japanci poslali prvu sliku s površine Mjeseca, snimio je rover veličine teniske loptice

BBC je naveo da ova prva fotografija s Mjeseca koju je snimio mini rover pokazuje da se SLIM prilikom slijetanja zarotirao za 90 stupnjeva i da je zapravo 'sletio na nos'
Vidi originalni članak

Japanska svemirska agencija (JAXA) je u četvrtak priopćila da je letjelica SLIM izvela nevjerojatno precizno slijetanje na Mjesec, usprkos tome što je u zadnjim trenutcima imala probleme s motorom. Objavili su i prvu fotografiju s površine mjeseca za koju je zaslužan maleni robot Lunar Excursion Vehicle 2 (LEV-2), mini rover ne mnogo veći od teniske loptice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

ZANIMLJIV PRIZOR VIDEO Maleni meteor je obasjao nebo iznad Berlina i Leipziga

Letjelica SLIM, punim imenom Smart Lander for Investigating Moon prošlog je petka, koristeći preciznu tehnologiju, sletjela na područje koje se proteže na svega 100 metara. Usporedbe radi, američka letjelica Peregrina sletjela je na područje koje se protezalo nekoliko kilometara.

- SLIM je postigao uspješno meko slijetanje. Potvrđeno je da je točka slijetanja udaljena 55 metara od ciljanog središta-objavila su na platformi X.

JAXA je nakon slijetanja landera javila da solarni paneli ne generiraju energiju, da imaju problema s napajanjem te da koriste pričuvnu bateriju. Agencija je nekoliko sati nakon slijetanja odlučila isključiti SLIM, premda mu je preostalo još 12 posto energije, kako bi ga mogli 'probuditi' u slučaju da se promijeni kut pod kojim Sunce osijava panele.

- Možda se prilikom promjene pozicije Sunca sustav ponovno pokrene ako Sunčeva svjetlost napuni solarne ćelije. To bi moglo biti za nekih tjedan dana jer su fotonaponski paneli letjelice okrenuti prema zapadu- objašnjava JAXA. 

PRESTIŽ, SLAVA I MILIJARDE Povratak na Mjesec: Astronaute će Svemirom voziti raketa koja je proizvedena u Europi

BBC je naveo da ova prva fotografija s Mjeseca koju je snimio mini rover pokazuje da se SLIM prilikom slijetanja zarotirao za 90 stupnjeva i da je zapravo 'sletio na nos'. T bi ujedno moglo objasniti probleme sa solarnim panelima koji onda nisu bili na pravi način pozicionirani prema Suncu.  

- Problemi s glavnim motorom su utjecali na položaj letjelice pri slijetanju-objavila je JAXA.

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Vjevegrica 20.03.2024.

    ako potegnemo paralelu s bilo kojim izumom koji je krenuo 60ih godina prošlog stoljeća jasno je da su svi ostali danas zastarjeli i doživjeli bezbroj unapređenja te su u odnosu na inicijalni proizvod ne prepoznatljivi. jedino je let i šetnja mjesecom ostala ispod razine na kojoj ej bila tada

  • Ašjundal 27.01.2024.

    Zašto NASA ili neka druga svemirska agencija ili što već, često imaju iste ili gore fotoaparate ili video snimke nego njemci iz ww2???

  • molin775 25.01.2024.

    Gdje su slike s mjeseca??? kakve su ovo gluposti, gdje su dokazi.. 2024 godina i vi dan danas objavljujete gore snimke nego one sa nadzornih kamera

Komentiraj...
Vidi sve komentare