To je to što me zanima!

'Fura' se na jačeg brata, ali ima Huawei P30 Lite i svoje adute

Više nego duplo jeftiniji P30 Lite Huaweijev je najnoviji telefon u P30 seriji kojeg su praktično prešutjeli u Parizu jer su znali da će preoteti pažnju jačim modelima. Nudi dobru kameru, odličan izgled i solidne performanse
Vidi originalni članak

Nakon što smo krajem ožujka vidjeli glavne zvijezde P30 serije, Huawei je sada upotpunio tu priču najjeftinijim modelom - P30 Lite kojeg smo i isprobali tijekom proteklih nekoliko dana. Zanimljivo je kako je ovaj telefon potpuno izostao s premijere P30 i P30 Pro modela, iako su čelnici kineskog diva tada samo spomenuli kako će ovaj telefon stići u svibnju.

Jedan od razloga je taj da nisu htjeli oteti dio pažnje s glavnih aduta, što bi P30 Lite bez sumnje učinio, jer zahvaljujući dobrom kompromisu između dizajna, cijene i mogućnosti, ovaj telefon vrlo lako može imati i velik broj kupaca kojima je 1000 eura ipak previše dati za jedan telefon.

Na izgledu se najmanje štedjelo i Lite je zadržao odličan dojam Pro modela iako ima jeftinije materijale. Dolazi u tri različite boje (bijela, crna i plava), a i ovdje su koristili vlastiti način obrade kako bi dobili posebne efekte s bojama koji se najbolje vide na plavoj (Peacock Blue) varijanti. No svaka od njih bit će podložna packama i mrljama koje se jako dobro vide na svjetlu. Telefon odlično pogođenih gabarita i sa 159 grama djeluje prilično lagano u odnosu na P30 Pro (192 grama). Tipke su smještene na standardnim pozicijama, a odličan je potez Huaweija što se nisu odlučili za microUSB, već su ugradili moderniji USB-C konektor koji kod dosta jeftinijih telefona još nije standardan. Pored USB-C konektora se nalazi i klasični utor za slušalice, pa možete birati kako ćete slušati glazbu jer možete spojiti slušalice s jednim ili drugim standardom (ali ne oba para istovremeno). Pored trostruke kamere straga se na sredini uređaja nalazi brz i precizan senzor otiska prsta. Prednjom stranom uređaja dominira 6,15-inčni ekran, gotovo jednake dijagonale kao na P20 Pro modelu, od kojeg ima i nešto višu rezoluciju (1080x2312). Ekran je u LCD tehnologiji, a kvaliteta prikaza je odlična i jedan od najboljih aduta ovog telefona. Nema tu ni ogromnog zuba, već malena ‘kapljica’ u kojoj je smještena prednja kamera koja snima selfije od 24 megapiksela.

Liteom je Huawei podigao i razinu kamera u ovoj kategoriji, pa tako u odnosu na lanjski P20 Lite, P30 Lite ima tri stražnje kamere, s glavnom koja je na papiru snažnija od one u Pro modelu. Naime ova snima fotografije od 48 megapiksela, dok je u Pro 40-megapikselna kamera. No u stvarnosti se te fotografije teško mogu mjeriti, jer Pro dolazi s Leicinim potpisom, boljim senzorom i nizom drugih mogućnosti koje mu daju kvalitetu. No, nisu ni ove fotografije uopće loše. Uz glavni senzor s f/1,8 otvorom blende, tu je 2 mpx senzor dubine te širokokutna leća od 8 megapiksela. Zajedno nude sasvim solidne mogućnosti i opcije širokokutnog snimanja te noćni mod. Video je ograničen na Full HD u 60fps. Dok na snažnijim modelima možete snimati usporeni snimak u 960FPS, P30 Lite omogućuje 480FPS.

Što se performansi tiče, nešto slabiji Kirin 710 je zadužen za glavne zadatke, a pomaže mu 4 GB RAM-a. Testni je model imao 128 GB memorije koja se može proširiti microSD karticama. Ovo je procesor s osam jezgri, ali ne može se usporediti s Kirinom 980 u top modelima. U praksi telefon radi prilično glatko, a u jako rijetkim situacijama zamijetio sam zastajkivanje u prebacivanjima menija ili kretanju kroz izbornike. Ako se želite igrati na ovom telefonu, moći ćete i to, samo ne očekujte brutalne performanse u top naslovima, iako je Apshalt 9 u standardnim postavkama  išao prilično zadovoljavajuće. Iz Huaweija navode da je njihov GPU Turbo poboljšan pa podržava više igara, odnosno trebali bi imati bolje iskustvo igranja u tim naslovima. Kad smo kod zabave, za one kojima standardno zvono nije dovoljno, tu je opcija video zvukova, odnosno možete skinuti klipove s društvenih mreža ili web stranica i to koristiti kao zvonjavu.

Telefon je opremljen baterijom od 3340 mAh i podržava brzo punjenje, ali na 18W punjaču (Pro model podržava 40W punjač). U praksi se pokazala sasvim prosječnom, odnosno s normalnim korištenjem izdržat ćete jedan dan.

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 09.05.2019.

    Zaradi pa kupi pa neće biti skupo ništa

  • 09.05.2019.

    Sve vam je skupo jbt

  • Dolić 07.05.2019.

    Lite modeli bi tribali bit pristupačniji ali svaki novi model,100€ skuplji..ovaj je već skoro 3tkn..

Komentiraj...
Vidi sve komentare