To je to što me zanima!

Hawking ostao bez 100 dolara zbog otkrića Higgsova bozona

Velika postignuća u fizici dolazila su od eksperimenata koja su dali rezultate koje nismo očekivali, kaže Hawking. Zato se kladio da Higgsov bozon neće biti otkriven
Vidi originalni članak

Ugledni britanski fizičar Stephen Hawking za BBC je rekao kako bi Peter Higgs po kojem je Higgsov bozon dobio ime trebao dobiti Nobelovu nagradu. Rekao je kako je ovo važno otkriće , no da je u jednu ruku i loše.

- Velika postignuća u fizici dolazila su od eksperimenata koji su davali rezultate koje nismo očekivali - objašnjava Hawking. Zbog toga se i kladio s Gordonom Kaneom sa sveučilišta Michigan da Higgsovu česticu nikada neće pronaći.

- Izgleda da sam izgubio 100 dolara - našalio se Hawking.

CERN je u srijedu objavio kako su nakon više od pola stoljeća istraživanja otkrili novu česticu koja "izgleda i ponaša se kao Higgsov bozon" za koji se vjeruje da daje masu svim drugim česticama.

Hawking objašnjava ako raspad i ostale interakcije ove čestice budu kao što se očekuje, da će to biti snažan dokaz za standardni model fizike elementarnih čestica, teorije koja objašnjava sve pokuse dosad.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • user_32967 09.07.2012.

    Nije tajna da znanstvenici ganjaju samo jedno - teleportaciju. Teleportacija otkriva sve: od svih tajni univerzuma, putovanja u daleke galaksije, crne rupe..

  • mystery shopper 06.07.2012.

    Treba imati srce pa baciti tolike milijarde, jer ovo otkriće i u narednih nekoliko stoljeca neće se moći otplatiti.

  • shark_kc 05.07.2012.

    @west11ky - Bravo prika. pogodio si u sredu.... također skidam kapu jer si logički nastrojen a i vidiš puno puno jasnije cijelu sliku.. Bravo i fakat jako dobro rečeno !!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare