To je to što me zanima!

Inovacija ove tinejdžerke može napuniti bateriju za 30 sekundi

Uz izum kondenzatora koji bi mogao promijeniti korištenje gadgeta, ali i baterija u vozilima, na Intelovu natjecanju glavnu nagradu odnio je model autonomnog auta
Vidi originalni članak

Višesatna čekanja na punjenje baterije telefona mogla bi uskoro postati stvar prošlosti, zahvaljujući izumu 18-godišnje srednjoškolke iz Kalifornije. Eesha Khare iz Saratoge osvojila je 50.000 dolara na Intelovu natjecanju za izum koji omogućuje baterijama da se napune za 20 do 30 sekundi.

Radi se o super-kondenzatoru koji može primiti veliku količinu energije u bateriju u kratkom vremenu. Takva baterija, piše NBC, ima 10.000 ciklusa punjenja, za razliku od klasičnih punjivih baterija. Djevojka je za NBC rekla kako joj je kemija na nano razini omogućila veliki napredak. Dosad je svojim izumom napajala LED-ice, ali u budućnosti bi se novim baterijama mogli opremiti telefoni, ali i sve veći broj novih uređaja. Dodaje i da je fleksibilna te se može koristiti na tkaninama ili u savitljivim ekranima. 

Pobjednik Intelova natjecanja je Ionut Budisteanu (19) iz Rumunjske koji je osvojio 75.000 dolara koji je koristio umjetnu inteligenciju kako bi napravio model za jeftini automobil koji se sam pokreće. Njegov dizajn autonomnog vozila može prepoznati trake, rubnike i položaj automobila, a košta 4000 dolara. 

Henry Lin (17) iz Shreveporta u Louisiani osvojio je 50.000 dolara za projekt u kojem je simulirao tisuće galaktičkih grozdova koji su znanstvenicima dali gomilu novih podataka kako bi bolje razumjeli tamnu tvar, tamnu energiju.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • parazitolog 31.03.2015.

    U kondenzatorima je budučnost i sve se više i sve ozbiljnije radi na njihovom usavršavanju. Uskoro, potpuno izbacuju akomulatore koji se dugo i malo puta pune u odnosu na kondenzatore.

  • johnny_bravo_1 20.05.2013.

    i sada će se opet naći neka mega kompanije koja će sve to stopirati radi naftnog lobija.

  • BlackRaven 20.05.2013.

    Zanimljivo. Jedino se bojim da će joj patent kupiti netko tko će ga zaključati u sef odmah. Jer im nisu u interesu BOLJE i JEFTINIJE baterije koje NE trebaš mijenjati. Ova nagrada od 50 soma je doslovno smiješna u odnosu na vrijednost ovog izuma, pa se toplo nadam da im nije dala patentna prava.

Komentiraj...
Vidi sve komentare