To je to što me zanima!

Mnogima je isključen internet: Oštećen kabel u Crvenom moru

Oštećenje podvodnih kabela može uzrokovati rasprostranjene prekide interneta, kao što se dogodilo nakon potresa u Tajvanu 2006.
Vidi originalni članak

Oštećenje podmorskih kabela u Crvenom moru remeti telekomunikacijske mreže i prisiljava pružatelje usluga da preusmjere čak četvrtinu prometa između Azije, Europe i Bliskog istoka, uključujući internetski promet, piše CNN.

Kabeli koji pripadaju četirima velikim telekomunikacijskim mrežama "presječeni" su uzrokujući poremećaje komunikacijskih mreža na Bliskom istoku, prema hongkonškoj telekomunikacijskoj tvrtki HGC Global Communications.

HGC procjenjuje da je pogođeno 25% prometa između Azije i Europe, kao i Bliskog istoka, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Tvrtka je rekla da preusmjerava promet kako bi smanjila smetnje za klijente. HGC nije priopćio kako su kablovi oštećeni niti tko je odgovoran.

PAZI PREVARANTI! Od lažnih obećanja brze zarade do lažnih web shopova... Evo kako izbjeći online prijevaru

Podvodni kabeli su sila koja pokreće internet, a mnoge su posljednjih godina financirali internetski divovi kao što su Google, Microsoft, Amazon i Meta. Oštećenje ovih podvodnih kabela može uzrokovati rasprostranjene prekide interneta, kao što se dogodilo nakon potresa u Tajvanu 2006.

Uništavanje kabela u Crvenom moru dolazi tjednima nakon što je službena jemenska vlada upozorila na mogućnost da pobunjenici Huti gađaju kablove. Militanti koje podupire Iran već su prekinuli globalne opskrbne lance napadajući komercijalna plovila na ključnom plovnom putu.

Prošlotjedni izvještaji izraelske novinske kuće Globes sugeriraju da iza oštećenja kabela stoje Hutiji. Vođa jemenskih pobunjenika Abdel Malek al-Houthi odbacio je optužbe. "Nemamo namjeru ciljati na morske kablove koji pružaju internet zemljama u regiji", rekao je.
 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • PussyDoctor 04.03.2024.

    Internet ne postoji

  • __Che__ 04.03.2024.

    zasto ovi kablove imaju u moru? pa jel oni znaju da struja i voda neidu zajedno

Komentiraj...
Vidi sve komentare