To je to što me zanima!

Iz jedne kapi krvi prvi put u povijesti klonirali zdravog miša

Znanstvenici su izolirali bijele krvne stanice ili leukocite čija jezgra je poslužila za eksperiment. Korišten je isti postupak kao i kod kloniranja ovce Dolly u Edinburghu
Vidi originalni članak

Japanski znanstvenici uspjeli su po prvi put u povijesti iz jedne kapi krvi klonirati potpuno zdravog miša.

Samo leukociti iz kapi krvi iz repa miša poslužili su u procesu kloniranja u centru Riken u Japanu, izvještava BBC

Tim istraživača vodio je Atsuo Ogura.  Izolirali su bijele krvne stanice ili leukocite čija jezgra je poslužila za eksperiment. Korišten je isti postupak kao i kod kloniranja ovce Dolly u Edinburghu. Znanstvenici ističu kako se klonirana mišica ponaša normalno i kako bi mogla dobiti potomke.

- Ova tehnika mogla bi se upotrijebiti za stvaranje istovjetnih genetskih kopija dragocjenih vrsta miševa koji se ne mogu stvarati drugim tehnikama potpomognute reprodukcije - objasnili su japanski znanstvenici.

Podsjetimo kako su znanstvenci iz Rikena nedavno reproducirali istu jedinku miša 600 puta. Tad su korištene bijele krvne stanice iz limfe, stanice iz koštane srži i jetre.  

Idi na 24sata

Komentari 5

  • drsheldoncooper 27.06.2013.

    jako dobro, ako ovako nastavimo bit ce super ;)

  • Stig 27.06.2013.

    Znači plan je slijedeći: 1. izvadit krv i koštanu srž i zaledit. 2.prljavo se obogatit. 3. čekat da bude moguće klonirat ljude i klonirat sebe. 4. zamijeniti mozak (ili tijelo, zavisi kako se gleda). I za rezultat imamo čovjeka od 70- ak godina s tijelom 20 godišnjaka. 5. Ponavljati kloniranje dok ne bude moguće prebaciti svoju inteligenciju u robota. Onda postani Iron man (samo bolji) :D

  • pRoTech 27.06.2013.

    Odlicno samo naprijed

Komentiraj...
Vidi sve komentare