To je to što me zanima!

Jezik kojim govorimo nije naš materinji, jer su ga širili očevi

Analiza genetskih markera i obilježja jezika pokazuje da su za širenje jezika ponajprije zaslužni očevi migracijom, kolonizacijom i ratovima kroz povijest
Vidi originalni članak

Materinji jezik je izraz nastao kako bi opisao prvi jezik kojeg dijete nauči govoriti i njime baratati te ga ono uči prvenstveno od majke. No zapravo, kroz povijest su muškarci imali značajniju ulogu u "širenju" jezika od žena, otkriva istraživanje Sveučilišta Cambridge. U njemu su detaljno analizirani ženski i muški genetski markeri iz više od nekoliko tisuća ljudskih zajednica, tj. naroda.

Znanstvenici objašnjavaju kako su muškarci imali veći utjecaj na izgovorenu riječ, zahvaljujući kolonizaciji, ratovima i migracijama koje su oni predvodili.

- Ako roditelji imaju različito jezično podrijetlo, očev jezik će vrlo često biti dominantan u obitelji - zaključio je voditelj studije, profesor Colin Renfrew.

Objašnjava kako su u prošlosti muškarci imali više djece s nekoliko različitih žena, pa se i na taj način njihov jezik širio. Ta se činjenica dokazuje na primjeru Vikinga, Mongola i drugih ratničkih i migracijskih skupina koje su pomogle u širenju svoga jezika.

- Bilo u europskim ili azijskim jezicima, izraz materinji jezik zapravo je maštovit koncept koji nije istinit - smatra Renfrew.




Idi na 24sata

Komentari 3

  • Iskra_3 21.09.2011.

    ivanmatko petar luka šta li... sumnjam da će ijedna tebi dat da joj utrpaš, a i ak da to mora da je na tvojoj razini pa šteta za čovječanstvo da se takvi geni šire

  • ivanmatko76 21.09.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 6 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare